Бронь навіть в охоронців: експерт назвав п'ять категорій чоловіків, яких варто мобілізувати

Експерт повідомив, чи вистачить в Україні мотивованих та підготовлених чоловіків, аби виграти затяжну війну

Уже понад рік в нашій країні триває мобілізація – повістки видають всім у віці від 18 до 60 років. Наразі є п'ять категорій чоловіків, які мотивовані, тому їх можна в майбутньому відправляти на фронт. Про це пише видання Pro Гроші.

За словами полковника запасу ЗСУ, військового експерту Романа Світана в інтерв’ю Radio NV, повістки дійсно отримують всі, а на фронт кидають навіть умовно придатних. 

Чи достатньо в Україні мотивованих чоловіків

Військовий пілот-інструктор наголосив, що в Україні достатньо мотивованих та профпридатних чоловіків, аби виграти тривалу затяжну війну. На думку Романа Світана, є до п’яти категорій людей, які підходять під визначення мотивованих та профпридатних, однак, не всіх їх зараз мобілізують.

— Можливо, наше військово-політичне керівництво залишає їх як певний запас або може просто не знає, як правильно діяти.

 

Ми зараз спробуємо підказати їм. Я як мінімум нарахував відразу більше мільйона людей. Але тільки правильно підходити, поки я бачу тут якісь недоробки, або спеціальне утримання ситуації.

 

Перший пласт: у нас зараз зупинено призов на строкову службу. Це люди, імовірні військовослужбовці, так би мовити, від 18 до 27 років, які не можуть брати участь у бойових діях. Ні під мобілізацію вони не підпадають, і вони не підпадають під термінову службу, оскільки зараз зупинено термінову службу. Є лише один механізм – під контрактну армію.

 

Я у 17 років закінчив школу, одразу вступив до Чернігівського льотного училища. У 18 років я вже літав на винищувачі сам, потім навчався.

 

І в 27 я вже був командиром ланки, у мене в підпорядкуванні було чотири винищувачі. Виходить, ті найкращі, той драйв – повністю виключений у нас зараз, – пояснив він.

За його словами, не всі погоджуються на контрактну службу – там багато вимог та моментів, і виходить, що багато людей не мобілізуються. Таким чином, військовий наголосив, що варто скасувати заборони на строкову службу, провести призов та ротацію тих, хто вже служить, а також потім ними можна буде замінювати тих, кого наберуть зараз.

Кого ще можна мобілізувати

Також Роман Світан пропонує мобілізувати силовиків, які мають великий досвід.

— Це стосується Міністерства внутрішніх справ, СБУ, МНС, охоронці. Цілий пласт зараз є, який стоїть на спецобліку. Їх не призивають, військкомати призвати їх не можуть.

 

Це сотні тисяч людей, сотні тисяч молодих людей. Вони мотивовані, оскільки отримують грошове утримання держави, і вони профпридатні, оскільки проходили певні фільтри профпридатності під час вступу ці посади, цю роботу.

 

Вони вміють поводитися зі зброєю, підкорятися, це той спектр, про який я говорив, – наголосив він.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень