Особливості та принцип роботи блокчейн-технології

Про застосування технології блокчейн на практиці

Блокчейн-технологія пройшла шлях від скептицизму до всесвітнього зізнання. У цьому немає нічого дивного, адже людство завжди неохоче приймає нововведення, проте курс ефіру, біткоїну та інших криптовалют змусив людей повірити у перспективність децентралізованих систем. Сьогодні існує чимало способів заробити на блокчейні, проте суть самої технології все ще незрозуміла багатьом.

Як працює блокчейн?

Блокчейн є цифровою базою даних, що складається з інформаційних блоків, які з'єднані в ланцюжок. Ця технологія забезпечує безпеку транзакцій криптовалюти та не вимагає підключення третьої сторони. У класичному фінансовому світі цією стороною зазвичай виступають банки, при переведенні цифрових валют сам блокчейн дозволяє перевіряти справжність даних. У кожному блоці зберігається інформація про попередній і наступний шар інформації. Таким чином, технологія звіряє дані при транзакціях.

Блокчейн застосовується і на криптовалютних біржах. Повна анонімність поряд з відкритістю системи робить її ідеальним інструментом для:

  • передачі та перевірки смартконтрактів;
  • міжнародних валютних переказів на різні суми;
  • контролю за ланцюжками постачання товару;
  • захисту авторських прав.

Відкритість технології дає змогу відстежити рух активу або товару з точки появи до кінцевого пункту відправлення. Водночас система повністю анонімна, тому не зазнає тиску з третьої сторони. Попри широкий спектр експлуатації блокчейна, найбільший попит ланцюжок має при проведенні транзакцій криптовалют. Окрім максимальної безпеки, технологію вирізняє висока швидкість здійснення переказів. Якщо стандартна банківська система може затримувати зарахування коштів терміном до трьох днів, то операції з криптою здійснюються протягом кількох секунд.

Застосування технології блокчейн на практиці

Сьогодні у величезній кількості держав блокчейн використовується для створення зручних та функціональних сервісів. При цьому одними з перших систему почали використовувати українські програмісти. Одним із відомих онлайн-сервісів є Smart City. Ця система призначена для мегаполісів і пропонує його мешканцям низку віддалених послуг, починаючи заявкою на отримання документів та закінчуючи записом дитини до дитячого садка. Серед переваг такої системи зазначають:

  • економію часу та сил, які зазвичай витрачаються на простоювання у чергах;
  • мінімум контактів між людьми, що було особливо важливим за часів пандемії;
  • відсутність бюрократичної тяганини.

І головне, використання блокчейну у таких соціальних програмах зводить нанівець корупційні схеми. Сьогодні можна знайти чимало сервісів з оренди та продажу нерухомості, які працюють на тих самих принципах. Інформація про оренду комерційного чи житлового приміщення зберігається у базі даних, видалити з якої час, місце, терміни та суму оренди неможливо.

Яскравим прикладом використання блокчейну є український сервіс ProZorro, який робить відкритими державні закупівлі та проведення тендерів.

Таким чином, державі вдається не тільки боротися з корупціонерами, а й економити бюджетні кошти. Згодом технологія використовуватиметься практично у всіх сферах життя, включаючи проведення виборів, адже вона забезпечує чесність та відкритість.

* на правах реклами

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень