Особливий період під час воєнного стану. Кого не можуть мобілізувати

Та що загалом означає – особливий період під час воєнного стану

В Україні триває загальна мобілізація. Військовозобов’язані чоловіки поповнюють лави ЗСУ. 

Під час воєнного стану в Україні передбачено особливий період. Буквально це означає, що держава працює попри ведення активних воєнних дій. Тож уряд передбачив окремі категорії громадян, яких не можна мобілізувати, адже вони мають забезпечувати життєдіяльність країни. 

Згідно із чинним українським законодавством, під час дії особливого періоду, який настає з моменту введення воєнного стану, в країні продовжують функціонувати економіка, органи державної влади, Збройні сили України, підприємства, установи, а також організації. 

Під час особливого періоду воєнного стану не підлягають мобілізації: 

  • громадяни України, які є здобувачами фахової передвищої або вищої освіти, особи, які є асистентами-стажистами, аспірантами та докторантами, українці, які перебувають на навчанні за денною або дуальною формами здобуття освіти,
  • громадяни України, які є науковцями або науково-педагогічними працівниками закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ або організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, а також педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти (за наявності не менш як 0,75 ставки);

Окрім того, до вищевказаного переліку внесли жінок та чоловіків, близькі родичі яких загинули або визнані зниклими безвісти на момент проведення АТО. До їх числа увійшли:

  • військовослужбовці або працівники військових формувань,
  • працівники підприємств, установ, організацій, які були залучені до забезпечення проведення АТО,
  • члени добровольчих формувань, які знаходилися на виконанні завдання з антитерористичної операції безпосередньо чи у взаємодії з представниками військових формувань або правоохоронних органів.

Обов’язково треба пам’ятати, що у будь-який момент вказаний перелік «кого не можна мобілізувати» може бути змінений. Як у бік розширення, так й у бік зменшення.

 

Якщо призовник належить до будь-якої з категорій осіб з вищезазначеного переліку, то такій особі слід зібрати та надати територіальному центру комплектування та соціальної підтримки відповідні документи, — каже юристка адвокатського бюро Лариси Матвєєвої Альфа-Омега Інна Кердзевадзе.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень