Без свят та навіть без зарплати: трудове законодавство воєнного часу

Наразі не Кодекс праці, а закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначає усі особливості стосунків

На час війни в Україні змінено трудове законодавство. Усі нюанси робочих стосунків регулює «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (від 15.03.2022 р. № 2136-IX).

Наразі роботодавцям дозволено звільняти працівників у будь-який момент, позбавляти їх відпусток, вихідних та свят, а також затримувати виплату заробітної плати.

Усі законодавчі зміни внесли з ініціативи голови парламентського Комітету із соціальної політики Галина Третьякової.

На час воєнного стану роботодавець може в односторонньому порядку призупинити дію трудового договору. Це дозволяє зберегти робоче місце за тим, хто залишив територію населеного пункту і країни працівника, але при цьому власник бізнесу звільняється від необхідності виплачувати заробітну плату або її частину.

Відшкодування зарплати законом покладається на країну-агресора.

У законі також прописано важливий нюанс. Весь час, поки діє режим призупинення трудового договору, роботодавець зобов’язаний вести облік нарахованої заробітної плати (у такому порядку, якби такого призупинення не було), а також компенсаційних виплат.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень