Новий навчальний корпус Острозької академії урочисто відкрили

Це стало Фінальним акордом відзначення 25-річчя відродження закладу

Зовнішній вигляд споруди поєднує в собі сучасні тенденції та архітектурні традиції середньовіччя, що є відображенням гасла відродженої Острозької академії: «Сучасна освіта крізь досвід століть».

Автор проєкту — архітектор з Рівного Мирослав Чабак.

Перед кампусом (студенським містечком) милує око академічна площа з унікальними скульптурами мисткині українського походження зі США Міртали Пилипенко.

 

Також до архітектурного ансамблю новобудови входить сорокаметрова оглядова вежа імені родини Гуцуляків (меценатів університету із Канади), з якої можна помилуватися краєвидами Острога та околиць з висоти пташиного польоту.

Ректор Острозької академії Ігор Пасічник розповів:

Сьогоднішній день — це апогей, адже ми йшли до нього 10 років та з допомогою держави змогли завершити цей корпус. Ми вираховували кожну деталь. Будівельники дають йому 100 років гарантії.

За словами Ігоря Пасічника, такого архітектурного стилю в Україні ще немає. Тому, вважає він, цей шедевр стане неабиякою окрасою міста і принадою для туристів.

У будівлі розміщуватимуться кабінети професорів, які проводять спільні дослідження з аспірантами і студентами, науково-дослідні лабораторії та авдиторії, обладнані за останнім словом новітніх технологій.

Ігор Пасічник додає:

Фактично, вежа нового корпусу — це міська ратуша, яка, до речі, була в центрі міста за часів князів Острозьких приблизно на тому ж місці.

 

Зазвичай ратушу увінчує годинник. Ми вирішили, щоб циферблати годинників на нинішній ратуші були символічними. Вони поєднують герб Острозької академії та герб її засновника — князя Василя-Костянтина Острозького.

 

Уранці там лунатиме мелодія студентського гімну Gaudeamus, яка сповіщатиме студентів про початок занять, а супроводжуватиме додому — «Ода до радості» Бетховена. Будівництво ратуші — це своєрідний подарунок для Острога та символ того, що місто повертає собі колишню славу стольного града, яке мало Магдебурзьке право.

Студент Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського Сергій Степанюк поділився враженнями:

Недарма вважається, що Острозька академія — колиска української еліти. Це абсолютна правда. Адже ті знання, які ми отримуємо тут, не мають жодні студенти України. Наш університет заслуговує на це розкішне приміщення нового корпусу. Я захоплююсь цими просторими авдиторіями та новітнім обладнанням, яким вони оснащені.

 

Вважаю, що вчинок людей, які доклали руку до побудови цього шедевру, — благородний та по-справжньому героїчний. 

На відкриття нового корпусу академії побували заступник міністра освіти і науки України Петро Коржевський, народний депутат України Ольга Коваль, голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль, голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, протектор НаУОА Роман Василишин, голова обласної федерації профспілок Рівненщини Микола Шершун, міський голова Острога Олександр Шикер, в.о. голови Острозької РДА Людмила Козак та інші.

Під час урочистостей ректор університету Ігор Пасічник нагородив відзнакою академії — срібною медаллю «Василь-Костянтин Острозький» помічника ректора з адміністративно-господарської діяльності Наталію Мельничук, генерального підрядника ТзОВ «Інвестиційно-будівельна компанія «Регіон» Андрія Берташа та генерального проєктувальника ПАТ «РІВНЕІНВЕСТПРОЕКТ» Мирослава Чабака.

 Інженер технічного нагляду будівництва Василь Нічик та виконроб ТЗОВ «Інвестиційно-будівельна компанія «Регіон» Андрій Каленюк були відзначені медаллю «Костянтин Острозький». Подяки за значний особистий внесок у будівництво навчального корпусу отримали приватний підприємець Роман Циркалюк та будівельник Олександр Король.

Заступник Міністра освіти і науки України Петро Коржевський із нагоди 25-річчя відродження Острозької академії урочисто вручив доценту кафедри англійської мови та літератури Світлані Новоселецькій орден княгині Ольги ІІІ ступеня.

Завідувач кафедри української мови і літератури, професор, Академік Академії наук вищої школи України Іван Хом'як отримав почесне звання «Заслужений працівник освіти України».

Крім цього, низку викладачів і співробітників вишу нагородили грамотами Рівненської ОДА, Рівненської обласної ради, управління освіти і науки Рівненської ОДА.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень