Нововведення у призначенні пенсій: як рахуватимуть стаж і кого торкнуться зміни

Кому відтепер треба надавати підтвердження щодо заробленого стажу

Порядок обліку стажу при розрахунку пенсій змінився для українців, які працювали на тимчасово непідконтрольній території Донецької та Луганської областей до 2004 року.

Про це йдеться у постанові правління Пенсійного фонду №21-1, яка набула чинності 21 січня 2021 року. Про це пише «Главком».

Відтепер, згідно з новою процедурою, підтверджувати періоди роботи, що зараховуються до трудового стажу для нарахування пенсії, потрібно буде й особам, які працювали в період до 1 січня 2004 року на підприємствах, розташованих на тимчасово окупованій території, і якщо в трудовій книжці є записи з виправленням або недостовірні або неточні записи про періоди роботи.

До внесення змін таке підтвердження було потрібним лише для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років у разі ліквідації підприємства, установи чи організації без визначення правонаступника.

Підтвердження періодів роботи, що зараховуються до стажу роботи для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років і періодів роботи на підприємствах, які розташовані на тимчасово окупованій території, здійснюється спеціальними комісіями, які створюються при головних управліннях Пенсійного фонду України.

Із заявою про підтвердження стажу роботи заявник може звернутись до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду, незалежно від території обслуговування цього органу.

Зауважимо, що до форми Заяви про підтвердження стажу роботи, який згідно з внесеними змінами викладено в новій редакції, додався новий документ – Акт опитування свідка.

Крім того, дія оновленого Порядку поширюється також на осіб, які працювали:

♦ на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених КМУ;

♦ на роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;

♦ на посадах, що дають право на призначення пенсії за вислугу років.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень