По дві пенсії в одні руки: на які суми розраховувати у майбутньому

Скільки треба відкладати, щоб вийшла більш-менш пристойна сума

Українці в майбутньому отримуватимуть по дві пенсії: солідарну та накопичувальну. Це буде перехідний етап до системи добровільних внесків і скасування нинішніх солідарних пенсій, до яких ми вже так звикли.

На сьогодні в Україні вже є понад 80 тис. пенсіонерів, які отримують одразу дві пенсії. Але вже незабаром таке чекає і на тих, хто тільки-но виходитиме на заслужений відпочинок.

Пояснюємо, як це буде.

Друга пенсія: що це

В Україні триває пенсійна реформа, у межах якої ми переходимо від солідарної пенсії до системи добровільних внесків, коли кожен українець сам відповідатиме за розмір своєї майбутньої пенсії.

Система накопичувальної пенсії – це перехідний етап. Саме на цьому етапі українці і далі отримуватимуть солідарну пенсію, але також почнуть отримувати другу пенсію – накопичувальну.

Між цими видами пенсійних систем є важливі відмінності:

• Солідарна пенсія – це пенсія, яка залежить від стажу та розміру зарплати і виплачується ПФУ щомісячно. Українці, які зараз працюють, сплачують ЄСВ у Пенсійний фонд і звідти нинішнім пенсіонерам виплачують пенсії. По суті офіційно працевлаштовані громадяни й оплачують чужі пенсії. Ця система недосконала тим, що грошей у ПФУ не вистачає і доводиться його дофінансовувати коштом інших важливих програм.

• Накопичувальна пенсія – це, коли українці роблять виплати на свій індивідуальний рахунок у недержавних фондах. При досягненні пенсійного віку, ці гроші можна отримати одразу, частинами або щомісячно - довічно.

• Добровільні внески – це третій і останній етап. На другому етапі поєднані солідарна та накопичувальна пенсії, а от на цьому етапі існують лише внески. Скільки відклав на свій пенсійний рахунок – стільки й отримаєш.

Які пенсії отримуватимуть українці

Першу пенсію – солідарну – поки ніхто не буде скасовувати. Українцям і надалі виплачуватимуть пенсію з Пенсійного фонду в залежності від розміру заробітної плати та стажу.

Щоб розрахувати свою майбутню пенсію треба помножити коефіцієнт страхового стажу на офіційну заробітну плату (за весь період страхового стажу або за 60 місяців підряд).

Нині пенсіонери отримують від 1 769 до 17 690 гривень щомісячної пенсії за солідарною системою.

Друга пенсія – накопичувальна – спершу буде скоріше таким собі бонусом до основної пенсії.

 

Для того, щоб вона існувала, збираються підвищити розмір податків: ЄСВ – до 24% (замість 22%) і ПДФО – до 20% (замість 18%). Про це нещодавно повідомила голова профільного комітету ВР Галина Третьякова.

За її словами, ці гроші будуть акумулюватися на спеціальних рахунках, з яких у старості українці й отримуватимуть ще одну пенсію.

При цьому існує три варіанти отримання своїх пенсійних накопичень:

  • одноразова виплата 100% накопичених коштів;
  • прискорені виплати: розбиття суми на щомісячні платежі протягом 5-10 років;
  • довічне утримання – фіксовані щомісячні виплати.

 

При цьому, якщо людина застрахована, накопичувальну пенсію можна успадкувати.

Хто і скільки може отримати?

Віддаючи по 400 грн на місяць, розмір другої пенсії може бути близько тих же 400 грн, розповіла у коментарі OBOZREVATEL старша наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.

Щоб отримувати пенсію 20 років, в ідеалі відкладати потрібно вдвічі довше. Тоді можна було б розраховувати на виплату принаймні 800 грн/міс.

 

«Про гідну пенсію взагалі не йдеться», – наголошує Ткаченко.

Як розрахувала Національна комісія з цінних паперів, якщо щомісяця відкладати із зарплати 7%, то на пенсії можна буде отримати виплату розміром 10,2% від останньої зарплати. Якщо ж збирати 10% – виплата досягне 14,6%.

Щоб пенсійні заощадження не «з'їла» інфляція, їх треба інвестувати. І зараз вкладати гроші в Україні можна лише в державні облігації (фактично - давати у борг державі).

Наприклад, якби з кожної зарплати розміром у 20 тис. грн потрібно було віддавати соціальний внесок не 22%, а 29%, то на заслуженому відпочинку можна було б отримати (за наявності 35 років стажу):

  • близько 7 тис. грн основної пенсії;
  • близько 2 тис. грн другої пенсії.

Джерело: OBOZREVATEL, 24 канал

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень