Нововведення у реєстрації машин: що зміниться для автомобілістів

Зміни наберуть чинності 14 грудня 2022 року

10 вересня 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову «Про внесення змін до деяких постанов кабінету міністрів України з питань державної реєстрації транспортних засобів, допуску громадян до керування транспортними засобами».

У Рівненському сервісному центрі МВС розповіли, що саме зміниться для користувача, який прийде реєструвати машину.

Загалом служба рухається в сторону цифровізації: зокрема, експертний огляд тепер відокремлено від безпосередньо реєстрації.

Експертне дослідження авто можна провести в зручний час. Експерти МВС проводять огляд і вносять дані у Єдиний державний реєстр транспортних засобів. Висновок, складений за результатами дослідження, вважатиметься дійсним протягом 10 днів. 

У ці 10 днів після огляду машину можна зареєструвати або офлайн - безпосередньо у сервісному центрі чи ЦНАПі, а й онлайн – в електронному кабінеті водія або через портал Дія.

- Громадянин, якщо отримує такий акт, протягом десяти днів може звернутися до будь-якого сервісного центру. Якщо ЦНАПи отримають відповідне обладнання, оскільки в нас зараз трошки змінилося обладнання для друку свідоцтв посвідчення водія, вони зможуть також надавати цей перелік послуг, - зазначили у сервісному центрі МВС.

ЦНАПи й раніше надавали послуги, пов’язані з реєстрацією автомобілів, де огляд автівки не передбачений. Зараз же їхні послуги щодо реєстрації ще розширяться:

- Оскільки зараз огляд буде проводитись перед реєстрацією, коло надання послуг в ЦНАПах також розшириться. Люди зможуть оформляти договори купівлі-продажу онлайн, якщо вони мають електронний цифровий підпис. Тобто на порталі Дія зможуть оформити договір купівлі-продажу транспортного засобу, подати документи онлайн, подати до будь-якого центру, спеціалісти перевіряють акт огляду, який буде поданий, Якщо все добре, транспорт може бути зареєстрований, людина може просто піти забрати номерні знаки. 

Розширено також коло послуг, що не потребують експертного огляду під час реєстрації транспортних засобів.

Зокрема, це:

  • відновлення свідоцтва про реєстрацію після втрати або викрадення (за винятком транспортних засобів, зареєстрованих до вересня 2019 року);
  • дублікат свідоцтва у разі його пошкодження;
  • перереєстрація у зв’язку з втратою або заміною номерного знаку;
  • реєстрація транспортного засобу, що перейшов у спадщину (за винятком транспортних засобів, зареєстрованих до вересня 2019 року);
  • реєстрація за договором фінансового лізингу.

Експертне дослідження авто, як і раніше, буде проводитись тільки офлайн. 

- З тією різницею, що коли громадянин звертався до нас, писав заяву, йшов до експерта, це займало певний час. Громадянин зараз приходитиме з документами, візьме талончик, і виходить уже з номерними знаками, - пояснюють у сервісному центрі. 

 Нововведення набирають чинності 14 грудня 2022 року.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень