Нові тарифи у новому опалювальному сезоні. Що відбувається на ринку теплопостачання

Про шалені суми в платіжках поки ніхто не хоче думати, адже якими саме будуть нові тарифи ніхто не береться казати

ФОТО з сайту Корреспондент

У розпал літа триває підготовка до майбутнього опалювального сезону. Для тепло постачальників це не проста задача, адже через значну заборгованість населення у підприємств просто немає достатньо ресурсу.

У тарифах багатьох підприємств НКРЕКП закладали ціну на газ приблизно вдвічі меншу, ніж насправді платять підприємства. А держава вже третій рік поспіль не компенсує виробникам тепла різницю тарифів – борг держави досяг 30 млрд грн, пише Главком.

На сьогодні підприємства теплокомуненерго  заборгували  «Нафтогазу України» 50 млрд грн.

Для порівняння: на початок опалювального сезону 2019-2020 років було 26 млрд грн, тобто за рік борг зріс майже вдвічі менше.

В Асоціації «Укртеплокомуненерго» стверджують, що галузеву кризу поглиблюють кабальні умови договорів на придбання газу, запропоновані «Нафтогазом». «Опалювальний сезон 2021-2022 років ставиться під загрозу», – наполягають в Асоціації.

Ускладнює ситуацію й те, що 20 травня уряд припинив регулювати ціни на газ для підприємств, які виробляють теплову енергію і гарячу воду, а ще раніше – і для населення.

ФОТО з сайту ТСН.ua

Наразі теплоенерго мають купувати газ за ринковою ціною. Вона ж на відміну від прогнозів, зростає щомісяця.

За повідомленням видання до початку опалювального сезону тарифи перерахують, і для різних підприємств вони зростуть на 30-80%, в залежності від того, яка ціна газу була раніше закладена в тарифи на послуги теплопостачання для кожного підприємства.

З червня для виробників тепла «Нафтогаз» пропонує газ за ціною 7,42 грн за куб., втім вона може зрости, адже в умовах договору «Нафтогаз» передбачив право індексувати тарифи відповідно до цін на європейському ринку.

Зокрема «Нафтогаз Трейдинг» пропонує виробникам тепла укласти трирічні угоди на постачання газу за довгостроковою ринковою ціною та її індексацією один раз на рік (з урахуванням зміни котирувань на європейському хабі NCG та курсу валют). Ціна на перший рік становить 7,42 грн за один кубометр газу (з ПДВ, але без врахування тарифу оператора газотранспортної системи).

Цього літа склалася парадоксальна ситуація – у червні ціна у Європі стрибнула до майже 15 грн за кубометр, це майже ушестеро більше, ніж було в червні-2020.

 

І тепер постачальники газу опинились у складній ситуації: як уникнути збитковості, адже встановлена річна ціна для населення вже майже вдвічі нижча, ніж на європейському ринку.

Середня митна вартість імпортного газу у червні 2020 року була менш як 2,4 грн за кубометр. Тому минулого року був накопичений рекордний запас газу на зиму – понад 28 млрд куб м. 2021 року уряд зобов’язав накопичити 17 млрд. Але у травні-2021 середня митна вартість вже перевищила 8 грн за кубометр, або майже $291 долар за тисячу кубів. У червні ціна продовжувала зростати.

Ситуацію впорядкувало б – створення українського газового хабу, де потужним маркет-мейкером стала б державна компанія «Укргазвидобування», що входить до складу «Нафтогазу». Тоді б стрибки цін не були такими сильними, а доступ до дешевого українського палива мали б всі компанії, які постачають газ населенню та теплокомуненерго.

Нагадаємо, що уряд планує аби з 2021 року повноваження з регулювання діяльності усіх підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення будуть передані місцевим органам влади, це планується зробити в кілька етапів.

ФОТО - Високий замок



Нагадаємо, починаючи з 2017 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг уже почала передавати право встановлення тарифів на тепло й гарячу і холодну воду місцевим органам влади. Спочатку йшлося лише малопотужні господарюючі суб’єкти, великі комунальні підприємства залишилися у віданні НКРЕКП. Тепер же Регулятор вирішив віддати й решту підприємств.

За даними Мінрегіону, наразі НКРЕКП регулює 27 підприємств теплопостачання та 53 підприємства водопровідно-каналізаційного господарства.


На місцевий рівень передали підприємства теплопостачання зі значними обсягами збитків, а також кредиторської та дебіторської заборгованості. Обсяги збитків підприємств теплопостачання за період регулювання НКРЕКП (з 2014 року) зросли у 3,2 раза, а підприємств водопостачання та водовідведення – у 2 рази. Причинами збитковості став несвоєчасний перегляд тарифів на теплову енергію та комунальні послуги НКРЕКП.

9 червня Регулятор ухвалив рішення про передачу на рівень місцевих органів влади право встановлювати тарифи й відразу ж оголосив громадські обговорення цього нововведення, вони мають тривати місяць, до 9 липня. На сайті НКРЕКП розміщено відповідний проєкт постанови.

Наразі на теплоенерго на місцях ще не можуть відповісти яким саме буде тариф на опалення у новому сезоні, але більшість уже зазначають, що тариф зросте.

За матеріалами Главком

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень