Тарифи на воду: де знаходиться Рівне в загальноукраїнському рейтингу

НКРЕКП оприлюднила дані й щодо якості

Вже багато років перші місця у загальнонаціональних рейтингах якості води посідає «Рівнеоблводоканал».

Фахівці порівнюють не лише хімічні, а й органолептичні показники питної води.

На відміну від багатьох інших обласних центрів, «Рівнеоблводоканал» бере воду не з поверхневих водозаборів, а з артезіанських свердловин.

Її можна пити просто з-під крана.

Ціна на воду помірна. У НКРЕКП повідомили, що з більше як пів сотні водопостачальних підприємств «Рівнеоблводоканал» знаходиться посередині списку.

Найбільше за послуги водопостачання та водовідведення платять мешканці Старобільська Луганської області. Їх загальний тариф разом із ПДВ нині складає 45 гривень 02 копійки.

 

У той час, як тариф для споживачів «Рівнеоблводоканалу» всього 20 гривень 18 копійок.

 

Найнижчий тариф серед обласних центрів у споживачів «Львівводоканалу» – 14,28. Однак на якість води давно нарікають місцеві мешканці.

Керівництво рівненського обласного водопостачального підприємства повідомляє, що тариф міг би бути ще меншим, якби водозабори знаходилися на території обласного центру, а не за 30 кілометрів від нього.

Не здешевлює послуги і той факт, що місто не має власних очисних споруд. Тож вимушене перекачувати стоки за 18 кілометрів на підприємство «Рівнеазот» і щомісяця платити за ці послуги.

Саме тому електроенергія і є основною статтею видатків у структурі тарифу.

Андрій Карауш

Розуміючи те, що електроенергія дорожчає шаленими темпами, ми у своїй роботі зробили основний акцент на енергозбереженні, – говорить директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш. – Для цього останні кілька років встановлюємо нові частотні регулятори та обладнання для плавних пусків. Це дозволяє суттєво зменшити споживання електроенергії. Для прикладу, якщо ще на початку року ми споживали 2,5 млн кВт/год на місяць, то тепер ця цифра складає орієнтовно 2,1 млн кВт/год.

Зменшити втрати води в мережах та обсяги використання електроенергії на «Рівнеоблводоканалі» вдалося і за рахунок переобладнання роботи водозабірних майданчиків, заміни насосного обладнання. А ГІС-система, перейняти досвід запровадження якої до Рівного навіть білоруси приїжджали, дозволяє моделювати роботу усієї водопровідної мережі та контролювати тиски в ній. А отже, суттєво зменшити кількість поривів.

Зазвичай ремонтуємо найбільш проблемні ділянки, – продовжує пан Карауш. – У нас є вся інформація про те, де вони знаходяться, оскільки провели повну інвентаризацію стану водопровідних та каналізаційних мереж і занесли ці дані в єдину електронну геоінформаційну систему. Працює вона у нас з 2016 року і вже добре себе зарекомендувала. Спеціалістам під час планових ремонтних або аварійних робіт більше не доводиться виїжджати, так би мовити, наосліп. Всі подібні роботи виконуємо здебільшого за кошти інвестиційної програми та власними силами. За останні три роки відремонтували більше 5,6 тис. п. м водопровідних і майже 2,5 тис. п. м каналізаційних мереж. Хоча маємо в планах провести та замінити водогони за кошти Європейського інвестиційного банку.

Для цього, за словами Андрія Карауша, підприємство останні кілька років активно готувалося до співпраці із Європейським інвестиційним банком. І ця робота вже дала свої перші позитивні результати – від заяв про наміри обидві сторони перейшли до конкретних напрацювань. 

Третій місяць на підприємстві працює міжнародна група консультантів, яка допомагає підготувати усі необхідні документи для Європейського інвестиційного банку. 

На їх основі міжнародна фінансова структура пізніше прийматиме рішення про виділення фінансування. І якщо ЄІБ дасть своє погодження, за отримані гроші «Рівнеоблводоканал» планує реалізувати більше десятків різних вкрай необхідних для міста та області проєктів. В тому числі і будівництво власних очисних споруд, маючи які, підприємству більше не доведеться витрачатися на перекачування та платити за очищення стоків «Рівнеазоту».

З часом це може вплинути на зниження тарифів.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень