Не є суржиком: 5 українських слів, які помилково вважають російськими

Тож можете сміливо вживати їх у своєму мовленні

Мисль

Походить це слово із праслов’янського myslь, яке, своєю чергою, пов’язане із грецьким μῡϑος «мовлення, слово; замисел». Тому до української мови потрапило органічним, еволюційним шляхом.

Спорідненими із ним можна вважати типово українські «помисел», «замисленість», «мислення».

Безплатний

Це слово теж прийшло із праслов’янського, в якій на ціну казали plata. Походило воно від platъ – тобто відріз тканини, що колись було одиницею виміру в торгівлі. Від нього, до речі, утворилось і слово «плаття», яке теж не є суржикізмом.

Порівняйте із питомо українськими «зарплатня», «оплата», «виплата».

Празник

У старослов’янській мові так називали день, який характеризували прикметником праздьнъ – тобто лінивий, день, коли не треба працювати, а можна насолоджуватись життям.

До речі, слово «святкувати» також можна замінити однокорінним «празнувати» чи навіть «празникувати» і це не буде помилкою.

Інтерес

Це – латинізм. У латинській мові interesse означало «бути всередині, мати важливе значення; брати участь, бути зацікавленим». До української лексема потрапила через німецьку чи польську мову.

Цілком допустимим є вживання прикметника «інтересний», а слово «інтересант», тобто зацікавлена особа, є повноцінним юридичним терміном.

Давити

У праслов’янській мові побутував корінь *daviti. Він перейшов у більшість сучасних слов’янських мов і означає робити щось через тиск: фізичний «давити сік», силовий «подавляти протести» чи навіть психологічний «задавити морально».

Від того кореня виникли також «давка» (тиснява), «давило» (прес), «давитися» (із зусиллям запихати щось у горло).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень