ПроЄкт чи проЕкт: як правильно казати це слово українською?

Пояснення мовознавців

В українській мові існує дилема, як правильно вживати: «проєкт», чи «проект». Про те, як правильно це слово сказати українською, розповіли мовознавці.

Слово проєкт, а також ще низку слів іншомовного (німецького) походження з коренем -ject- писали й вимовляли з буквою “є”. Так було до 1933 року.

Потім, з метою наближення літературної української мови до російської, слова “проєкт”, “проєкція” та похідні від них на законодавчому рівні було встановлено писати виключно з буквою “е”.

 

Хоча слова “ін’єкція”, “об’єкт”, “траєкторія” та інші з іншомовним коренем -ject- продовжили писати з “є”, зробивши їх винятками.

Втім, відповідно до нового Українського правопису 2019 року, який затверджено чинним законодавством України єдиний правильний варіант написання та вимови слова “проєкт” через літеру “є”.

Поки що триває перехідний етап – 5 років, тож вживання старих мовних норм і нових не вважається помилкою.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень