Ніякі вони не росіяни: українські прізвища, які багато хто помилково вважає російськими

Ці прізвища популярні і досі

Українські прізвища можуть багато розповісти про своїх носіїв. Зокрема про походження ваших предків. Однак іноді буває так, що через стереотипи багато хто плутає споконвічно українські родові імена з російськими. Це відбувається через закінчення.

«Телеграф», ґрунтуючись на роботі «Сучасні українські прізвища» мовознавця Юрія Редько, розповідає про українські родові імена, які плутають із російськими. Якщо ваше прізвище ім’я звучить так, то воно українське.

Йдеться про закінчення ов, ев. 

Усі українські прізвища з суфіксами -ов, -ев без уваги на те, як вони вимовлялися їх носіями, отримали єдину офіційну форму, зливаючись із типовими для російської мови прізвищами на -ов, -ев.

Тому немає підстав вважати прізвища на -ов, -ев виключно російськими. Це загальний тип прізвища.

 

Тільки в деяких випадках передсуфікальна частина може вносити диференціацію, вказуючи на їхнє українське чи російське походження. 

Так, немає сумніву, що прізвища Грицайов, Грицьков, Двбишов, Дроздов, Іськов, Каськов, Кравцов, Охремов, Панасов, Приймаков, Тимков, Шевцов, Якимов та багато інших, утворених від української форми імені або від української загальної назви, якої немає в російській мові, що виникли на українському ґрунті і є суто українськими.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень