Німецький паспорт отримати буде простіше: що варто знати українським біженцям?

Юристка назвала всі умови спрощення отримання громадянства Німеччини

У Німеччині спростили процедуру набуття громадянства. Відповідне законодавче рішення ухвалив Бундестаг 19 січня.

Про те, які зміни відбудуться в процедурі отримання громадянства Німеччини, розповіла виданню РБК-Україна юристка Stron Legal Services Марія Руденко.

За словами юристки, зміни до законів про набуття громадянства мають набрати чинності на початку другого кварталу 2024 року. 

Згідно з документом, терміни мінімального проживання в Німеччині скоротили. Наразі  для отримання права на громадянство треба проживати в цій країні щонайменше 8 років. Тепер цей строк буде скорочено до 5 років.

Крім того, законодавство передбачає ще й особливі випадки, коли цей строк можуть скоротити до 3 років. Але в цьому випадку треба мати виняткові освітні або професійні досягнення та виняткове знання мови.

Відтепер можна буде мати декілька громадянств. Раніше німецькі закони не дозволяли мати кілька громадянств. Щоправда, винятки все ж були, але дуже рідко.

Також послабили процедуру натуралізації для дітей. Діти іноземних громадян, які народились у Німеччині, тепер матимуть право на німецьке громадянство, якщо один з батьків постійно проживає в цій країні не менше ніж 5 років. Раніше цей строк становив 8 років.

Звісно ж, що багатьох українців, яких зараз у Німеччині проживає понад 1 мільйон, найбільше цікавить, чи зможуть вони розраховувати на німецьке громадянство.

Чи можуть українські біженці розраховувати на громадянство Німеччини? 

Ключова вимога для отримання німецького громадянства – легальне проживання на території цієї країни упродовж 5 років. Зараз українцям продовжили статус тимчасового захисту в цій країні до 4 березня 2025 року. Тобто біженці, які в'їхали в цю країну відразу з початком повномасштабної війни й легалізувались там, матимуть на ту дату лише 3 роки проживання.

- Важливо розуміти, що українці, які переїхали у Німеччину у зв’язку з війною, користуються тимчасовим дозволом на проживання, а не постійним.

 

Після закінчення тимчасового захисту від українців вимагатиметься повернення в Україну, – каже Марія Руденко.

Для того, щоб отримати постійний дозвіл на проживання, треба буде відповідати такій низці вимог:

  • проживання в Німеччині на підставі тимчасового дозволу від 5 років;
  • утримання власного житла;
  • сталий заробіток;
  • соціальне страхування;
  • сплачувати податки;
  • володіти відповідним рівнем мови.

- Зважаючи на це, багато що буде залежати від того, чи продовжиться тимчасовий захист для українців у Німеччині й чи буде він тривати понад 5 років, – каже юристка.

 

Чи втратять українці громадянство України після отримання німецького паспорта? 

Оновлені німецькі закони це дозволяють. Але наразі немає такої норми в українському законодавстві. Наше чинне законодавство передбачає втрату українського громадянства при набутті громадянства іншої країни. Щоправда, зараз в Україні з'явилась законодавча ініціатива щодо набуття множинного громадянства, але поки що такого закону немає.

- Таким чином, отримавши громадянство Німеччини, українець втрачає українське громадянство, – попередила юристка.

Щоправда, це не стосується деяких дітей. Дитина, народжена в Німеччині, може мати два громадянства. 

Відповідно до оновленого німецького закону, дитина, яка народжена в Німеччині за умови, що один з її батьків проживав там легально не менше ніж 5 років, може отримати тамтешнє громадянство.

- У такому випадку ваша дитина не втрачатиме громадянство України. Важливо пам’ятати, що Україна не визнає подвійного громадянства.

 

Це означає, що якщо ваша дитина матиме одночасно й українське, і німецьке громадянство, для України вона залишатиметесь українським громадянином, а не німецьким", – роз'яснила Марія Руденко.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень