Ніколи не кажіть «окрошка»: як насправді називали цей холодний суп наші предки

Зовсім інше найменування

Літо — ідеальний час для холодних супів. Вони мають як своїх прихильників, так і тих, кому до вподоби більше гарячі страви.

Звідки взялася назва «окрошка»

Холодний суп, який сьогодні часто називають «окрошка», насправді не має російського коріння. Вважається, що страва відома ще з часів Київської Русі.

Є версія, що після хрещення киян князь Володимир роздавав людям їжу, мед та квас — цей напій був однією з основ майбутнього супу.

Згідно з іншою версією, окрошка виникла серед селян. Квас був доступним та поживним продуктом, який часто поєднували з чорним хлібом і овочами. Щоб освіжити страву, її охолоджували у погребах. Спочатку ця страва складалася з редьки, зеленої цибулі та зелені, залитих квасом.

Саме слово «окрошка» походить від дієслова «кришити» — тобто дрібно нарізати овочі. Однак у староукраїнській традиції слово «окрошка» майже не вживали.

У багатьох регіонах таку страву називали просто — «квас». Вживали цікаві мовні звороти: «випити квасу» — означало саме напій, а от «поїсти квасу» — йшлося вже про страву.

Згодом до «квасу» почали додавати м’ясо, яйця, огірки, картоплю. Варіантів цієї страви стало дуже багато — з рибою, з різними овочами, з різними заправками. Вперше у письмових джерелах рецепт подібної страви згадується у 1790 році, а згодом він з’являється у кулінарних книгах XIX століття.

Класична «окрошка» складається з трьох основних елементів:

  1. білкова частина — м'ясо, риба, яйця;
  2. овочі — редиска, огірки, цибуля, зелень;
  3. заправка — квас, кефір, сироватка або сметана.

Інші холодні супи

Залежно від заправки, назва страви змінюється. Якщо овочі заливають не квасом, а кефіром — це вже холодник. Якщо в суп додають варений буряк — це буряківник. А ще в Україні популярний холодний борщ.

У книзі Зіновії Клиновецької «Страви і напитки на Україні» (1913 рік) описано детальний рецепт холодника: огірки, щавель, ботвина, зелень, телятина, ракові шийки, яйця — усе це заливали квасом та подавали з льодом.

Сьогодні відомий кулінар Євген Клопотенко пропонує відродити ще один традиційний холодний суп — кислицю. Цю страву готують на Бойківщині з печеної молодої картоплі, моркви, редиски, зелені та йогурту.

Варто зазначити, холодні супи на основі кисломолочних продуктів існують у багатьох народів: таратор, овдух, хладник, джаджик, чалоп, мацнабрдош та інші — залежно від традицій та місцевих інгредієнтів.

Тож якщо любите холодні літні супи, називайте їх українською — квас, холодник, кисилиця чи буряківник. Адже саме так їх називали наші предки.

Джерело: 24 Канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Оксана Палаєвська

Оксана Палаєвська

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень