Ніколи не кажіть «окрошка»: як насправді називали цей холодний суп наші предки

Зовсім інше найменування

Літо — ідеальний час для холодних супів. Вони мають як своїх прихильників, так і тих, кому до вподоби більше гарячі страви.

Звідки взялася назва «окрошка»

Холодний суп, який сьогодні часто називають «окрошка», насправді не має російського коріння. Вважається, що страва відома ще з часів Київської Русі.

Є версія, що після хрещення киян князь Володимир роздавав людям їжу, мед та квас — цей напій був однією з основ майбутнього супу.

Згідно з іншою версією, окрошка виникла серед селян. Квас був доступним та поживним продуктом, який часто поєднували з чорним хлібом і овочами. Щоб освіжити страву, її охолоджували у погребах. Спочатку ця страва складалася з редьки, зеленої цибулі та зелені, залитих квасом.

Саме слово «окрошка» походить від дієслова «кришити» — тобто дрібно нарізати овочі. Однак у староукраїнській традиції слово «окрошка» майже не вживали.

У багатьох регіонах таку страву називали просто — «квас». Вживали цікаві мовні звороти: «випити квасу» — означало саме напій, а от «поїсти квасу» — йшлося вже про страву.

Згодом до «квасу» почали додавати м’ясо, яйця, огірки, картоплю. Варіантів цієї страви стало дуже багато — з рибою, з різними овочами, з різними заправками. Вперше у письмових джерелах рецепт подібної страви згадується у 1790 році, а згодом він з’являється у кулінарних книгах XIX століття.

Класична «окрошка» складається з трьох основних елементів:

  1. білкова частина — м'ясо, риба, яйця;
  2. овочі — редиска, огірки, цибуля, зелень;
  3. заправка — квас, кефір, сироватка або сметана.

Інші холодні супи

Залежно від заправки, назва страви змінюється. Якщо овочі заливають не квасом, а кефіром — це вже холодник. Якщо в суп додають варений буряк — це буряківник. А ще в Україні популярний холодний борщ.

У книзі Зіновії Клиновецької «Страви і напитки на Україні» (1913 рік) описано детальний рецепт холодника: огірки, щавель, ботвина, зелень, телятина, ракові шийки, яйця — усе це заливали квасом та подавали з льодом.

Сьогодні відомий кулінар Євген Клопотенко пропонує відродити ще один традиційний холодний суп — кислицю. Цю страву готують на Бойківщині з печеної молодої картоплі, моркви, редиски, зелені та йогурту.

Варто зазначити, холодні супи на основі кисломолочних продуктів існують у багатьох народів: таратор, овдух, хладник, джаджик, чалоп, мацнабрдош та інші — залежно від традицій та місцевих інгредієнтів.

Тож якщо любите холодні літні супи, називайте їх українською — квас, холодник, кисилиця чи буряківник. Адже саме так їх називали наші предки.

Джерело: 24 Канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Оксана Палаєвська

Оксана Палаєвська

Відкрити плей-лист

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

У Рівному знайшли студентський квиток

У Рівному, 1 жовтня, на тротуарі, між Басів Кутом і Щасливим, знайшли студентський квиток. Він належить Січкару Григорію , студенту НУВГП.   Власника просимо звернутись за номером:  +380667642577 — Людмила

Більше оголошень