Небезпечне джерело: вода у Синьові викликає синюшність (ФОТО)

Лабораторний центр провів дослідження джерел на Рівненщині

Насамперед, задля збереження інтриги та виходячи з необхідності першочергового оповіщення про загрози, надаємо джерела з "червоного списку".

У Рівненському обласному лабораторному центрі нині досліджують найвідоміші джерела Рівненщини. Спершу на своїй сторінці у Facebook установа вирішила публікувати інформацію про те, де вода найшкідливіша.

Найнебезпечнішим джерелом виявилося джерело в селі Синів Гощанського району.

Ось що пише про це лабораторний центр у себе на сторінці:

В першу чергу люди звертають увагу на органолептичні якості води: вода має бути прозорою, безбарвною, прохолодною (мати температуру 7-12гр С) і має бути смачною. Проте смачна вода не завжди означає, що вона безпечна.

Вода, яка містить нітрати досить часто здається смачною: добре втамовує спрагу та одночасно є небезпечною при високих їх концентраціях, насамперед для дітей до 3-х років.

Раніше вважали, що підвищена концентрація азоту нітратів не шкодить організмові. Але в 1945 році вперше були описані випадки ціанозу (синюшності) грудних дітей.

Захворювання супроводжувалося зменшенням вмісту гемоглобіну у крові і переходу його у метгемоглобін. Після тривалого вивчення цього явища з’ясувалося, що воно пов’язане з великим вмістом азоту нітратів у воді (понад 50мг/дм3), на якій готували молочні суміші для дитячого харчування.

Дальші дослідження і спостереження показали, що метгемоглобінемія виникає не тільки тоді, коли дитині дають харчові суміші, приготовані на такій воді, а й від грудного молока матері, яка споживала воду с підвищеною концентрацією азоту нітратів.

Крім синюшності, у дітей спостерігалися розлад харчування, зміна кислотності шлункового соку, недостатня активність ферментів, які відновлюють гемоглобін.

Нагадаємо, що Рівненський обласний лабораторний центр проводить дослідження води 28 найвідоміших джерел Рівненщини. Їх поділять на три переліки:

Блакитний перелік - джерела з бездоганною (за визначеними показниками) якістю води (не лише безпечної, але й з оптимальним мінеральним складом);

Зелений перелік – вода придатна для споживання, з можливими відхиленнями від стандартів, які легко коригуються (шляхом облаштування каптажу тощо);

Червоний перелік  - небезпечні для користування вододжерела.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень