Не всі про це знають: Які пільги належать учасникам бойових дій?

Отримати статус УБД можуть не лише військові

Фото armyinform
Фото armyinform

Для отримання статусу учасника бойових дій (УБД) необхідно щонайменше 30 днів бути залученим до воєнних дій. Якщо особа отримала поранення, що не дозволяє надалі виконувати свої обов'язки, людині надають статус особи з інвалідністю у результаті війни. Число днів на війні в такому разі не враховується.

До речі, особи, які не є військовими, наприклад – волонтери, теж можуть отримати статус учасника війни.

УБД мають право:

  • безплатно отримувати ліки, стоматологічну допомогу, без черги обслуговуватись у лікувально-профілактичних закладах та аптеках;
  • безплатно лікуватися у санаторіях (або отримати відшкодування вартості у разі, якщо УБД самостійно сплатив відвідування закладу);
  • оплачувати комунальні послуги зі знижкою у розмірі 75%;
  • безплатно користуватися всіма видами міського пасажирського транспорту. Один раз на 2 роки безплатно користуватися залізничним, водним, повітряним чи міжміським автомобільним транспортом;
  • отримувати лікарняні виплати у розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
  • використовувати щорічну відпустку у зручний для себе час, а також отримувати додаткову відпустку на 14 днів на рік зі збереженням зарплати;
  • отримати переважне право на робоче місце при скороченні штату;
  • розраховувати на першочергове отримання житла, якщо є потреба у покращенні житлових умов, а також першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва і на першочерговий ремонт житла.

Однак, згідно з постановою Кабміну, у 2022 році видатки загального фонду держбюджету на виплату грошової компенсації скорочені у повному обсязі і направлені до резервного фонду державного бюджету з метою підвищення обороноздатності держави в умовах воєнного стану.

  • отримати позику на будівництво або ремонт житлових будинків, а також на будівництво або придбання дачних будинків. Погасити борг потрібно протягом 10 років, починаючи з 5-го року після закінчення будівництва. Умови надання позики, її розмір та сплата відсотків визначаються банківською установою;
  • отримати пільги щодо сплати податків та інших бюджетних платежів;
  • з 27 липня, згідно із законопроєктом «Про внесення змін до закону України «Про споживче кредитування» про врегулювання простроченої заборгованості на період дії воєнного, надзвичайного стану» (№7414), ухваленому ВР, банки, небанківські установи та колектори тимчасово не зможуть стягувати з військових та їхніх сімей прострочені борги.

Норми закону діятимуть у період воєнного, надзвичайного стану в Україні та протягом 6 місяців після дня його припинення чи скасування.

Пільги для дітей УБД

Крім того, згідно з українським законодавством, учасники бойових дій (УБД) та їхні діти можуть отримати пільги на здобуття освіти. Про це повідомляють в Міносвіти.

Хто має право на пільги?

Таке право мають УБД та їхні діти, що навчаються за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти. Право отримувати пільги зникає, коли навчання в таких закладах освіти завершується або коли людині виповнюється 23 роки.

Ці категорії українців можуть отримати таку допомогу:

  • повну або часткову оплату навчання коштом державного та місцевих бюджетів;
  • пільгові довгострокові кредити для здобуття освіти;
  • соціальні стипендії;
  • безоплатне забезпечення підручниками;
  • безоплатний доступ до інтернет-мережі, систем баз даних у державних та комунальних закладах освіти;
  • безоплатне проживання в гуртожитку.

Необхідні документи:

  1. посвідчення учасника бойових дій
  2. посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни
  3. посвідчення члена сім’ї загиблого (дітям загиблих осіб до досягнення ними 16-річного віку — довідка, що видається матері або іншому повнолітньому члену сім’ї загиблої особи, або опікуну)
  4. свідоцтво про народження дитини
  5. довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи
  6. довідка про реєстрацію місця проживання особи

Джерело: finance.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень