Не всі працюючі пенсіонери отримають перерахунок у червні: чому і що робити?

Якщо пенсію вам не перерахували автоматично, можна подати окреме звернення

У червні працюючі пенсіонери, яким раз на 2 роки роблять перерахунок пенсій, отримають підвищені виплати. Щоправда, це стосується не всіх громадян, які продовжують працювати після досягнення пенсійного віку.

Як пояснили у Мінсоцполітики, на рахунки в уповноважених банках та у виплатних відомостях з підвищеною пенсією за червень включається доплата до раніше виплачених пенсій за квітень і травень.

Виняток — працюючі пенсіонери, пенсії яких виплачуються у мінімальному розмірі. Для них додаткові перерахунки здійснюватимуть з 1 липня.

Перерахунок ПФУ здійснив автоматично на підставі звітності роботодавців про страховий стаж і заробітну плату, набуті після 1 березня 2020 року. Йдеться про тих, кому пенсія була призначена або вже перерахована два роки тому — до 1 квітня 2020 року.

Зауважимо, що розмір збільшення пенсії визначається для кожного пенсіонера індивідуально – у залежності від страхового стажу та зарплати, з якої обчислюється пенсія.

Можливі варіанти перерахунку:

  1. Дорахувати страховий стаж, заробіток не змінювати.
  2. За стажем та заробітком за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 1 липня 2000 року, незалежно від перерв, і за весь період страхового стажу після 1 липня 2000 року із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час попереднього перерахунку пенсії.
  3. За стажем та із заробітної плати за весь період страхового стажу після 1 липня 2000 року із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час попереднього перерахунку пенсії.

Додамо також, що в разі, якщо станом на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, особа не набула права на проведення автоматичного перерахунку пенсії (зокрема, якщо не минуло 2 роки після призначення чи попереднього перерахунку), такий перерахунок після настання права на нього можливо провести на підставі заяви пенсіонера.

Пенсія за вислугу років – нюанси

Не передбачено перерахунок пенсій за вислугу років, якщо отримувачі таких пенсій не досягли віку, встановленого ст. 26 Закону 1058, зокрема це педагоги, медпрацівники, працівники авіації та інших професій, робота на яких призводить до втрати працездатності до досягнення особами пенсійного віку.

Пенсія за вислугу років призначається та виплачується в разі звільнення з роботи за спеціальністю, що дає право на цю пенсію.

 

Та навіть якщо після призначення пенсії особа працює не за спеціальністю, її пенсію перерахують лише після того, як вона досягне пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону 1058.

Нагадаємо, що виплата перерахованих пенсій працюючим пенсіонерам буде проведена у червні цьогоріч з доплатою за квітень-травень.

Джерело: Мінсоцполітики / ГУ Пенсійного фонду у Рівненській області

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень