Не цікавляться думкою батьків та вимагають щеплення: як у Німеччині приймають дітей до школи?

Розповіла українська педагогиня, яка нині проживає у Німеччині

Школа у Німеччині

Ми вже публікували думку Ірини Гондюл, киянки, у якої в профілі на Facebook зазначено, що вона працювала директором у СЗШ 158 м. Києва, а нині викладає у Karl-Treutel-Schule, щодо вивчення учнями віршів на пам’ять:

Марна трата часу: українка розповіла, чого не вимагають у німецьких школах

Пані Ірина розповідає чимало цікавого щодо процесу навчання та організації шкільного життя у Німеччині, куди виїхали близько мільйона українців після початку повномасштабної війни.

Цього разу вона розповіла про прийом дітей до школи, який по-різному організований у кожній федеральній землі.

Не цікавляться думкою батьків

У федеральній землі Гессен, де перебуває киянка зараз, родина майбутнього першокласника отримує спеціальний лист із початкової школи, відповідальної за дитину, з усією необхідною інформацією.

Станеться це протягом року до того моменту, коли дитина має сісти за парту. У листі буде точна дата, до якої необхідно буде зареєструвати дитину в закладі освіти. Під час реєстрації у дитини перевірять рівень володіння німецькою мовою.

Початкова школа у Німеччині (фото зі сторінки Ірини Гондюл у ФБ )

Перш ніж діти будуть прийняті до школи, батьки повинні надати докази захисту від кору, а саме медичну довідку про те, що вакцинація не може бути проведена через медичні протипоказання або наявність імунітету до кору. Якщо захисту від кору ще немає, то щеплення слід зробити якнайшвидше.

Цього вимагали і в українських дітей, і у самої українки під час прийому на роботу.

Навчання ведеться у початковій школі за місцем прописки (реєстрації).

Якщо дитина переселяється, то її автоматично переводять в іншу початкову школу за місцем проживання (якщо там є вільні місця), навіть якщо ці заклади знаходяться поруч.

Двір німецької початкової школи

Тут не цікавляться думкою батьків з цього питання, звиканням дитини до колективу, педагога, до атмосфери закладу. Перехід може відбуватися і в середині навчального року.

Старша школа

Прийомом дітей до старшої школи займається не керівник закладу освіти, а Департамент освіти, до якого підпорядковано школу. У середині 4 класу батьки приймають рішення, у якому типі навчального закладу дитина продовжить навчання після закінчення початкової школи: у гімназії (Gymnasium), у реальній школі (Realschule) або у головній школі (Hauptschule).

Свої рекомендації щодо цього питання дає і школа. Але – рішення за батьками.

Відповідно до вільних місць, учень зараховується до певного типу закладу освіти, не обов’язково до найближчої школи. Якщо батьки обрали гімназію, а дитині важко буде там навчатися, тоді її переведуть до іншого типу закладу.

Лише випускники гімназії отримують право на вступ до університету!!!

Після успішного закінчення реальної школи (5-10 клас) навчання можна продовжити в гімназії.

Чіткість, зрозумілість і мінімум вибору – такі ідеї щодо вступу в заклад освіти Німеччини, - резюмує українка.

У коментарях до допису інші українці, що перебувають у Німеччині, підкреслюють:

Lidia Kotko

 

…в  Німеччині ніяких вступних екзаменів і ніякого ЗНО при вступі в ВУЗи немає. Все на основі атестата з абітури. Суспільство довіряє вчителю. Учень, без олімпіад і конкурсів , надзвичайно вмотивований. Навчання в державних школах та університетах - безкоштовне. І ця система освіти одна з найкращих у світі.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень