Найсексуальніший генетик України: «Блондинки не дурні. І вони не вимруть»

Олександр Коляда про найпоширеніші міфи

Олександра називають «українським Цукербергом» за подібність із засновником Facebook

В останній день весни у світі відзначається Міжнародний день блондинок і блондинів. З цієї нагоди один із найвідоміших популяризаторів науки, генетик, який входить до світового рейтингу «ТОП-100 лідерів довголіття» Олександр Коляда зробив бліцрозбір найпоширеніших міфів про світловолосих людей.

Важко не помітити, що й сам Олександр Коляда – блондин. Він часто з’являється на телебаченні, його запрошують на ефіри знаменитості, а під будь-яким його відео в мережі можна знайти чимало коментарів від дівчат на кшталт:

  • Який симпатичний!
  • Цікаво, а він одружений?

До речі, ні, він не одружений.

Олександр Коляда розлучений. Йому 34 роки. І ось що він пише про блондинів та блондинок:

Ні, блондини не вимруть і не зникнуть до 2202 року. Попри те, що цю фейкову інформацію передруковують щороку. Навіть ВООЗ заявила, мовляв, ми такого ніколи не говорили, хоча нам це і приписують. Світлий колір волосся, звичайно, більш рецесивна ознака, і поступається в спадкуванні більш темному, але це не означає, що блондини вимруть. Хоча цьому міфу вже понад 100 років!

Ні, блондинки не дурні. У цього міфу відразу кілька коренів. Тут і розповіді про відому повію 18 століття Розалі Дюте, і легковажний спосіб життя Мерлін Монро, і просто розтиражовані анекдоти про блондинок. Мені здається, цей міф зміцнився за часів, коли волосся фарбували перекисом водню, і виглядало це не дуже. І через це саме фарбованих блондинок вважали не надто розумними. У будь-якому випадку це не більше ніж стереотип.

Ні, вчені не можуть поки зрозуміти, чи подобаються блондини та блондинки більше, ніж чорняві. Вчені проводили багато експериментів. У деяких рахували скільки одні й ті ж люди в різних перуках отримують чайових, в інших - як часто з ними погоджуються танцювати на дискотеці. По-третє - як часто їх підбирають на автостопі. Дані розходяться. Мабуть, як і смаки людей.

Тут є дві теорії. Перша  – блондини та блондинки просто більше подобаються людям. Друга – людям подобаються виняткові варіанти зовнішності, а блондини в більшості країн як раз більш рідкісні. Якщо це так, то в якомусь місці, де блондинів буде більшість, популярнішими будуть чорняві. Вчені перевіряли обидві теорії й обидві абияк підтверджуються. Але завжди знаходяться експерименти, де чорняві люди виявляються більш привабливими. Так що вся справа в смаку, моді й дизайну експерименту.

Ні, не існує ніякого одного гена блондинів. Колір волосся, звичайно, одна з найбільш генетичних ознак, і мало залежить від способу життя, але в цьому задіяно дуже багато генів. Колір волосся залежить не тільки від наявності двох пігментів, меланіну й еумеланіна, але й від структури волосся, його товщини та форми. Та й синтез самих пігментів теж забезпечується купою генів, кожен з яких може впливати як драматично (роблячи з нас альбіноса), так і злегка змінюючи відтінок. Крім того, в різних етнічних групах гени блондинів різні й можуть химерно перетасовуватися в міжетнічних парах.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Оля Багній

Оля Багній

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень