Навіть природа проти путіна. Чому газовий шантаж росії не вплине на Європу

Аномально тепла осінь в Європі обвалила ціни на газ і ламає плани росії

Фото - AFP
Фото - AFP

Цього року кінець жовтня у Європі видався аномально теплим. На цьому тлі падають ціни на газ, адже сховища перед зимою заповнені, а ризик дефіциту через енергетичний демарш росії все менший, пише ВВС.

На півдні Франції та Іспанії, де зазвичай наприкінці жовтня - на початку листопада стає значно холодніше, цього року любителі покупатись насолоджуються температурою води 20-21 градус.

За останні 10 днів у Франції зафіксована температура на п'ять-шість градусів вище норми.

 

Про аномально теплий жовтень повідомляють і з Великої Британії.

Вчені стурбовані тим, що потепління, ймовірно, пов'язане з глобальними змінами клімату.

Але, з іншого боку, мільйонам європейців, стурбованим стрибком цін на пальне в Європі, поки що не доведеться вмикати опалення.

Тепла погода разом із заповненими газовими сховищами у Європі послабили побоювання щодо дефіциту газу цієї зими після того, як росія припинила постачання газу до ЄС, вимагаючи зняти санкції з «Газпрому» та розблокувати «Північний потік-2», пише Bloomberg.

На ситуацію вже відреагували ринки. Під час понеділкових торгів ціни впали на 17%, падіння до серпневого піка цін на газ склало понад 70%.

 

Біржові ціни на газ опустилися до 96,5 євро за МВт·год або $995,5 за тисячу кубометрів.

Таким чином вперше з 14 червня ціна на природний газ у Європі опустилася нижче за $1000 за тисячу кубометрів, свідчать дані біржі ICE.

Експерти зазначають, що аномально тепла погода у жовтні впливає на настрої покупців та на суттєве зниження використання газу.

Європейські країни споживають на 20% менше газу, ніж споживали в цей же період торік, каже Том Маржец-Мансер з ICIS.

 - Попит справді низький. Як тому, що погода дуже м'яка, так і тому, що люди та підприємства починають економити, - сказав аналітик.

Ще одна причина зниження цін - заповненість європейських газових сховищ більш ніж на 90%.

Фото з мережі
Фото з мережі

Аномальні ціни

Ціни на енергоносії в усьому світі різко зросли після скасування карантину через COVID-19 і відновлення економіки в нормальному режимі. Багато робочих, промислових і рекреаційних місць відразу стали потребувати більше енергії, створюючи безпрецедентний тиск на постачальників.

Черговий стрибок цін стався в лютому цього року, після російського вторгнення в Україну. Уряди європейських країн шукали способи імпортувати менше енергії з росії, яка раніше постачала 40% газу, який використовується в ЄС.

Влітку росія сама почала штучно обмежувати постачання газу до Європи, щоб змусити Захід до перемовин і послаблення санкцій. В серпні ціни сягнули максимуму - $3500 за тисячу кубометрів.

Наприкінці вересня постачання з рф припинилося повністю після вибухів на газогонах «Північний потік» та «Північний потік-2». Європа звинуватила у підриві росію.

Москва ж заявила, що справною залишилася лише одна нитка «Північного потоку-2», запуск якого було заблоковано через вторгнення росії до України. Кремль вимагав зняти санкції та розблокувати роботу газогону, щоб відновити постачання газу.

Водночас в ЄС відмовилися від цього сценарію, навіть найбільш залежна від російського газу Німеччина станом на жовтень достроково заповнила свої сховища на 95% перед зимою.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень