Наступним буде Чорнобиль? Фейсбук перейменував столицю України (ФОТО)

Радісну новину на своїй сторінці повідомив голова МЗС Дмитро Кулеба

Титри мін-серіалу НВО Чорнобиль

Вода камінь точить. А МЗС настирливо точить всіх у світі, хто досі пише «Kiev» замість «Kyiv»!

 

Сьогодні я радий повідомити: рух за правильну транслітерацію столиці здобув важливу перемогу.

 

Facebook офіційно перейшов до використання Kyiv.

Кулеба зазначає:

Інженери соцмережі переключили все на використання Kyiv. Раніше, якщо ви хотіли відмітити нашу столицю, то першою опцією за визначенням алгоритм пропонував Kiev. Віднині це буде Kyiv.

Адреси та місця, в яких згадується столиця України, будуть використовувати саме таку транслітерацію з української, а не російської мови.

Те саме з чекінами (відмітками відвідання місць). Користувачі будуть бачити першою пропозицією саме Kyiv. Навіть якщо шукали неіснуючий Kiev

Важливо: старі, вже виставлені у минулому теги та відмітки ще існують — їх не можна поміняти «заднім числом».

Але найголовніше, що віднині наша столиця буде писатися правильно, і саме таке правильне написання Kyiv соцмережа буде підказувати користувачам.

Я дякую Facebook за це рішення.

 Столиця України має право на транслітерацію з української, а не російської мови. Цей важливий крок допоможе нам виправити #KyivNotKiev і у решті кіберпростору

Це дуже важлива річ. Всього дві маленькі літери, які формують масову свідомість англомовному світу і привчають до розуміння, що Україна — це Україна,

- зазначив міністр закордонних справ.

Варто додати, що онлайн кампанія була започаткована МЗС спільно з Центром стратегічних комунікацій «StratCom Ukraine» у 2018 році з метою переконати англомовні ЗМІ та інші організації почати використовувати для назви Києва транслітерацію, що базується на українській вимові, а не на російській.

Від Редакції:

Нагадаємо, що важливий внесок і справжнє зрушення у цю справу зробив науковець із Рівного Юрій Шевчук, який викладає у славетному Колумбійському університеті Нью-Йорка і переконав писати назву української столиці найвідоміше видання світу.

Ми писали про це ще в листопаді: Науковець із м. Рівне переконав «Нью-Йорк Таймз» писати надалі Kyiv, а не Kiev (ФОТО)

Зліва -- Юрій Шевчук, справа -- хмарочос редакції "Нью-Йорк Таймз". Можливо, найвпливовішої газети в світі

Відтоді Kyiv not Kiev почали застосовувати ВВС, The Guardian, Associated Press, The Wall Street Journal, The Globe and Mail, The Washington Post, Financial Times, The Economist, The Daily Telegraph, The New York Times та інші іноземні англомовні ЗМІ, а також аеропорти світу.

У коментарях до допису Кулеби користувачі мережі зауважують, що тепер необхідно розпочати кампанію зі зміни транслітерації міста Чорнобиль, який англійською продовжують називати на російський манер Chernobyl.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень