Наступний рік для вчителів буде більш вдалим: допомога прийде, звідки не чекали

Японія дала мільярд Україні на зарплати освітянам

Фото ілюстративне

Світовий банк виділяє Україні додаткові 1,34 мільярда доларів. Частину з цих коштів спрямують на оборону та ЗСУ, однак більш ніж половина гранту має забезпечити соціальні потреби нашої країни. І зарплати освітянам тут грають не останню роль.

Куди спрямують кошти Світового банку?

Майже всі кошти мають забезпечити виплату в країні пенсій, зарплат вчителів та підтримати внутрішньо переміщених осіб. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Найбільша частка пакета допомоги  — 1, 086 млрд доларів належить уряду Японії.

Інша частина — це гранти від США, Швейцарії та Фонду підтримки, відновлення та реформування України, спеціальної платформи, що була створена Світовим банком у 2022 році.

Гроші на часі: чи врятують ці кошти освіту від кризи?

У 2024 році бюджет Міністерства освіти буде скорочений на 20%, попри те, що борги у системі освіти збільшуються майже в усіх галузях. Лише на будівництво та ремонт укриттів потрібно виділити 153 млрд гривень, але взяти їх ніде: 2,5 млрд від бюджету не покриють навіть 10% потреби.

Окрема тема — це зарплатні борги перед вчителями. У Харківський та Херсонській областях освітяни не отримували виплат більше ніж п'ять місяців у 2022 році.

 

Така ж ситуація спостерігалася в інших регіонах, зокрема Житомирській області, де виплати могли не проводити більш як три місяці.

16 травня 2023 року Кабінет міністрів ухвалив розпорядження «Про розподіл резерву освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році», згідно з яким працівникам Харківської та Херсонської області виплатять заборгованість, що утворилась на кінець 2022 року. Для цього з бюджету виділили 1,4 млн гривень.

Однак, щодо накопичуваних заборгованостей на 2023 рік поки не йдеться. Тому кошти японського гранту будуть дуже доречні, адже стануть ще одним додатковим джерелом для виплат.

Попри борги, є хороша, хоча й трохи дивна новина: Мінфін у грудні 2023 року провів аудит, за яким виявив більш ніж 3 млрд гривень освітніх субвенцій, які «приховались» у місцевих бюджетах. Наразі ці кошти Міносвіти вже пообіцяло спрямувати на розв'язання нагальних проблем в освітньому середовищі. Однак чому про ці гроші протягом року ніхто не звітував — невідомо, хоча Мінфін у своєму зверненні й зауважив, що це неприпустимо. 

Джерело: Всеосвіта

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень