На Рівненщині цього року – вже три випадки ехінококозу у людей

Це у Корецькому, Дубенському та Володимирецькому районах

Найчастіше людина заражається ехінококозом від собак

Ехінокок – це глист, який спричиняє хворобу ехінококоз. Вона вражає у 70% випадків печінку, у 20% - легені, протікає майже безсиптомно, нерідко призводить до інвалідності, а у занедбаних формах може закінчитися смертю. 

Торік ехінококоз виявили в 11 мешканців Рівненщини. А за останні п’ять років – у 66.

Джерелом захворювання для людини є представники родини псових. Це собаки, вовки, лисиці. Ці тварини заражаються при поїданні уражених ехінококом органів сільськогосподарських чи диких тварин.

Детальніше розповідає лікар-епідеміолог Рівненського обласного лабораторного центру МОЗ Любов Грицюта:

Людина виявити, що у неї є хворою свиня чи велика рогата худоба, може вже після забою, коли вона на легенях чи печінці тварин знаходить пухирчики, наповнені рідиною. Ці органи не можна ні в якому разі згодовувати собаці. Їх потрібно спалювати.

Так виглядають пухирці з личинками ехінкокока

За словами Любові Грицюти, щоб не заразитися личинками ехінокока, треба мити руки з милом після контакту з собаками і перед їдою, обов’язково мити перед вживанням та приготуванням овочі, фрукти, зелень, не ковтати воду при купанні у водоймах. Важливо також проводити профілактичну дегельмінтизацію у собак, вчасно виявляти хворих тварин.

За якими ознаками людина може запідозрити у себе ехінококоз? Специфічних ознак немає. Але якщо є якісь больові відчуття у правому підребер’ї, неприємні відчуття у грудній клітці, то треба звернутися до лікаря. Тому що це захворювання можна запідозрити, провівши ультразвукову діагностику, рентгенологічне, томографічне чи серологічне дослідження.

 

А ось остаточний діагноз встановлюється після оперативного втручання, яке переважно і є основним методом лікування цього захворювання. Після такого втручання досліджується вміст виявленої кісти і під мікроскопом у ній знаходять личинкову стадію ехінокока, - пояснила Любов Грицюта.

Стеж за нашими новинами у  Telegram 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень