На Рівненщині освятили місце масових вбивств (ВІДЕО)

Історія місцини, яку звуть «Долина смерті», пов'язана з ім'ям Сафата Панасюка - людини, що брала участь у масових розстрілах своїх же земляків.

На Рівненщині відкрили пам'ятник українським патріотам, розстріляним у середині 40-х років минулого сторіччя загонами НКВС.

Монумент звели у Сафатовій долині,  Демидівському районі. Свою назву ця місцина отримала від імені Сафата Панасюка - бійця УПА, який зрадив своїх побратимів і сам став одним із виконавців червоного терору.

Про Сафата згадали його родичі, у коментарі «5 каналу».

Історичні довідки свідчать про те, що Сафат Панасюк був в УПА простим бійцем.

Після Гурбівського бою з енкаведистами він став зрадником і очолив боївку ворогів.

Збереглись світлини угрупування «перевертнів» Сафата.

На цій світлині – перевертні з банди Сафата поряд із енкаведистами. Фото Радіо Свобода

Історики розповідають, що ночами Сафат грабував домівки місцевих чехів. За це, а не за масові убивства, його-таки судили. Науковці стверджують, що цей суд був фарсом. Досі не зрозуміло, чи Сафат взагалі відбував покарання.

«У 70-х роках наші земляки його вирахували – аж у Ялті. Сафат доживав своє життя в Криму…», - про це пише «Радіо Свобода» у статті «Міфічні «бандерівці». Правда про Сафатову долину».

За розсекреченою інформацією, станом на 1945 рік на території Західної України радянський режим створив 157 спецгруп під маскою УПА. З них лише на Рівненщині діяли майже півсотні спецзагонів із перевертнями.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень