На Рівненщині хочуть зробити ще одну криївку УПА

Адже така ідея була у покійного екс-губернатора Рівненщини Василя Червонія

Про цю ідею Радіо Трек повідомив депутат Сарненської районної ради, лікар з смт Степань Богдан Лазарчук:

- У 1942-1943 роках у селі Гутвин (нині Костопільський район) діяв штаб Української повстанської армії "Північ". Тут  у кожній хаті під підлогою була криївка УПА, де вояки проводили навчання. Це село повністю знищила радянська влада, виселивши мешканців до ГУЛАГу. І нині на цьому місці (це біля села Малий Стидин Костопільського району) лише сад і монумент (на фото), встановлений Василем Червонієм вже в період незалежної України. Я хочу запропонувати зробити у цьому місці музей УПА "Північ". А для цього - відновити одну з хат, яка тут була колись, і влаштувати у ній під підлогою криївку, як у ті далекі часи. Адже це було ідеєю Василя Червонія. Він казав: "Знайди людину, яка погодиться жити у цій хаті, доглядати за нею".  

Нагадати про цю ідею Богдан Лазарчук збирається у день святкування виникнення УПА - 14 жовтня. Адже у цей день на місці села Гутвин біля монумента влаштують урочистості. Початко - о 13 годині. На урочистості запрошують усіх охочих. 

До речі, на Рівненщині вже є не одна криївка. Так, таку для приваблення туристів сім років тому відкрили на київській трасі у Гощанському районі біля кафе "Оазис", що біля села Бабин. Є кафе-криївка на вулиці Соборній у Рівному. Ще одну криївку торік планували відкрити біля села Сухівці Рівненського району і влаштувати у ній музей-бункер художника-графіка, члена ОУН Ніла Хасевича.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень