На місці, де зараз сидять юристи у м.Рівне, жили й працювали циркачі (ФОТО)

100 років тому у центрі міста був власний цирк

Повз цього місця щодня проходить сотні рівнян. Йдеться про вулицю Замкову.

Окрім житлових будівель на Замковій у минулому столітті були синагоги, єврейський спортивний клуб, єврейська громадська організація, перша єврейська змішана приватна гімназія, стаціонарний цирк.

Зараз у приміщенні цирку знаходиться Територіальне управління юстиції в Рівненській області.

Про це стало відомо після роботи з архівами. Фото та історію цирку повідомив Андрій Климчук на сайті Віртуальні історичні місця. Виявляється, що про це розповідають на екскурсії фахівці обласної найкової бібліотеки.

Тож,

Цирк побудовано в 1920-х рр. приїжджою трупою Л. Просерпі. Як і багато мандрівних труп цей цирковий колектив вирішив осісти в Рівному. Функціонування цирку висвітлювалося в тогочасній пресі.

Прізвища представників трупи говорить про те, що вони були різних національностей. Окрім Л. Просерпі та його дружини в неї входили: сім’я Фонтнер, брати Фрателліні, Дронжкевич, сім’я Боно, Шарль, Альфонс та сім’я Островських.

Цирк мав 25 добре видресеруваних коней, власний духовий оркестр під керівництвом Капе, балет та пантоміму (керівник – Д. Просерпі).

До 1930-х належав Вольфу Гендельбаргу. Вже на той час будівля перебувала в поганому стані. Зберігся її опис після вивчення спеціальною комісією:

«Будівля цирку дерев’яна зі стовпами, ошальованими дошками. Під помостом і довкруг усього будинку влаштовано труби для обігріву, на поворотах під них підмонотовано цегляні підпірки. В цій же будівлі декілька помешкань, що обігріваються окремими пічками. Будинок в дуже поганому стані. Дах у багатьох місцях проламався або ввігнувся, шатро продірявлене, в конструкції, що підтримує поміст багато прогнилих стовпців. Одна з пічок має замість комина бляшану руру, витягнуту у вікно. Підлога та поміст прогинаються, бо виконані з тонких дощок. Конструкції сходів до галереї й на сцену дуже слабкі. Електрична інсталяція виконана ненадійно, що може спричинити закорочення і пожежу. Такий стан будівлі не може гарантувати безпеки глядачів, яких при всіх умовах мало бути 700, а часами бувало до 3000. Ширина вхідних і додаткових дверей не забезпечувала б евакуацію у випадку нештатної ситуації. В будівлі лише два вогнегасники. В цирку нема окремого туалету, лише будка на два місця, дуже занехаяна».

Через незадовільний стан будівлі цирк було знесено, а на його місці побудовано паливні склади. Ще пізніше на місці складів звели триповерхову кам’яницю.

Остання існує й досі. Зараз у ній знаходиться Територіальне управління юстиції в Рівненській області.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4






 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень