На якій ноті завершить рік долар? Чого очікувати в грудні

Експерт прогнозує серйозну зміну вже наступного місяця

Фото: курс долара (РБК-Україна)
Фото: курс долара (РБК-Україна)

Хоч у листопаді курс долара щодо гривні почав падати, грудень може стати місяцем реваншу заокеанської валюти. Про це заявив директор департаменту казначейства Акціонерного товариства «Комерційний індустріальний банк» (COMINBANK) Герман Марченко.

Каже, до кінця листопада курс долара навряд чи зросте і залишиться на рівні 41 грн за долар, а от у грудні на нього впливатиме фактор закінчення року, коли попит на валюту традиційно дещо зростає.

Тому, дуже ймовірно, вартість американської валюти «підтягнеться» до курсу, закладеного в бюджеті на наступний рік (у 2023 році Кабмін прогнозує коливання курсу у межах 42,2 — 45 грн/$).

— Саме тому ми в банку схильні вважати, що протягом грудня курс долара може дещо збільшитися, в межах 4%, але таке зростання буде поступовим, без різких стрибків. Таким чином, припускаємо, що протягом грудня долар може подорожчати в середньому до 42 грн, — наголошує експерт.

З іншого боку, зазначає Марченко, стримуватимуть курс долара облікова ставка Нацбанку у 25%, переможні поступи ЗСУ, відновлення економіки на звільнених територіях, фінансова допомога наших партнерів і подальша політика НБУ щодо стримування попиту на готівкову валюту.

Ці чинники, переконаний експерт, дозволять вже у січні знизити курс долара після невеликого зростання у грудні. При цьому у 2023-му курс долара може виявитися навіть нижчим за очікуваний Кабміном 42,3 грн.

Джерело: Телеграф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень