На українців чекає «сюрприз» в обмінниках: курс долара зміниться, - експерт

Скільки коштуватиме валюта у 2023 році і які будуть правила

Курсова динаміка залежить від цілої низки факторів. Передовсім, це ситуація на фронті, наповненість бюджету, інші безпекові питання. Усе це сприяє зростанню курсу, але...

Загалом курс долара в Україні у 2023 році може бути навіть нижчим, ніж прогнозує уряд.

Чи варто вірити прогнозам уряду

У проєкті бюджету наступного року йдеться про те, що долар може злетіти до 50 грн/$. Втім, як зазначив член комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Желєзняк, пізніше прогноз перерахували – до 45,8 грн/$.

Кабмін у проєкті бюджету зазвичай закладає песимістичні оцінки вартості долара – щоб передбачити високий прибуток від імпортних мит, - розповів керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій.

Олександр Паращій -- керівник відділу аналітики Concorde Capital

Він стверджує, що реальний курс може бути нижчим за 40 грн/$.

- Ми бачимо, що ситуація може змінюватися щодня. Майже все в прогнозах залежить від того, як розвиватиметься ситуація на фронті.

 

Але якщо ми виходимо з припущення, що до кінця наступного року є можливість закінчити активну фазу війни, офіційний курс не зміниться.

 

Інші курси прив'язані до офіційного... Але мені здається, що цілком реалістичним виглядає курс менший за 40 грн/$, – каже Паращій.

Звісно, НБУ, ні Кабмін, ні окремі фінансові аналітики не здатні передбачити, коли закінчиться війна та як швидко будуть де окуповані території. 

Зміна правил

В Україні будуть поступово послаблювати валютні обмеження. 

Ще у жовтні НБУ вже відкрив для українців можливість купувати валюту (за умови збереження її на депозиті) за офіційним курсом 36,57 грн/$.

Ми писали про це тут: Населенню дозволили купувати долари, але ніхто не рветься

Нині і до 2023 року діє низка обмежень: наприклад, на максимальну суму у валюті, які можна зняти з рахунку. 

У різних банках обмеження різняться. Наприклад, у банкоматах «Привату» ліміт на зняття готівки - максимум 15 тис. грн із картки іншого банку, вищі ліміти – при використанні карток свого банку.

Ситуація на валютному ринку буде стабілізуватися після закінчення війни. Тоді ж курс гривні зміцниться, а обмеження на ринку – послабляться.

Джерело: Obozrevatel

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень