На сніданок, обід і вечерю: три небуденних рецепти каш від Клопотенка

Страви, які здивують своїм смаком і поживною цінністю

Скільки апетитних страв можна приготувати з круп! Крім того, що вони смачні, крупи ще й насичують організм складними вуглеводами і надовго позбавляють від відчуття голоду. Каші можна готувати і на сніданок, і на обід, і на вечерю. Їх можна робити солоними та солодкими. Навіть знайому усім з дитинства вівсянку чи манну кашу можна приготувати небуденно

Неймовірними рецептами, як завжди, ділиться відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко.  І от, що він пропонує приготувати

  1. Манна каша з конопляною олією

Манку готувати дуже просто. Потрібне лише молоко чи вода (або суміш) та сама крупа. Все інше — політ фантазії. Її можна приготувати солодкою, додавши цукор, мед, ягоди та фрукти. Смакуватиме вона й солоною — з вершковим маслом чи рослинною олією та сіллю.

Час приготування — 10 хв

Інгредієнти:

  • 100 г манної крупи
  • 500 мл молока 2,5%
  • 2 ст. л. конопляної олії
  • 2 ч. л. конопляного насіння
  • сіль і перець до смаку

Приготування:

У каструлю всипте манку та підсмажте до золотавого кольору та появи специфічного аромату. До речі, якщо не маєте вагів, то просто відміряйте 5 ст.л. крупи без гірки.

Додайте молоко й варіть до потрібної вам консистенції, постійно помішуючи. Скористайтеся віничком, аби уникнути грудочок. На це піде приблизно 3-5 хв.

Якщо хочете менш жирний варіант, то змішайте молоко з водою в пропорції 1:1.

Наприкінці приготування посоліть та поперчіть до смаку. Використовуйте сіль дрібного помелу, аби вона швидше розтанула.

Налийте манну кашу в тарілку, додайте конопляну олію та посипте конопляним насінням.

До речі, можна замінити конопляну лляною олією. Вони дуже схожі та мають легкий горіховий смак.

Порада! Варіть кашу на один прийом їжі. Якщо залишите її в каструлі, то вона стане дуже густою й не буде так смакувати, як щойно зварена.

  1. Пшоняна тетеря

В українській кухні є страви, які залишилися хіба що на сторінках літературних творів. Я вирішив усунути історичну несправедливість, бо саме така доля спіткала одну з козацьких страв — пшоняну тетерю. Її основним інгредієнтом є пшоно. Уявіть, що ця крупа була настільки часто вживаною у козацькому братстві, а готували на Січі виключно чоловіки, що були так звані пшономиї. Схоже, що хлопці вміли ретельно та на совість промивати пшоно.

В автентичному варіанті, коли наближалися свята, пшоняну тетерю готували на м’ясній або рибній юшці. У повсякденному житті вживали переважно пісною, звареною на воді. Я ж вирішив приготувати варіацію більш схожу на різотто.

Час приготування — 60 хв

Інгредієнти:

  • 200 г пшона
  • 100 г вершкового масла 82,5%
  • 1 невеличка цибулина
  • 1 стебло селери
  • 1 середня морквина
  • 60 мл білого сухого вина
  • ½ перцю чилі
  • 2−3 зубчики часнику
  • 150−200 мл води
  • 30 г пармезану (для подачі)
  • 50 г гречаних пластівців (для подачі)
  • сіль та перець до смаку

Приготування:

Підготуйте овочі. Почистьте цибулю, моркву, а потім разом із селерою наріжте дрібними кубиками.

Розігрійте пательню з маслом та потримайте овочі протягом 2-3 хв. Орієнтуйтеся на прозорість цибулі.

Пшоно може давати гіркоту, тому, якщо не впевнені в його якості, краще попередньо замочіть в окропі на 20 хв. Потім злийте воду і добре промийте.

Висипте на пательню 200 г пшона та залийте білим сухим вином. Випаровуйте протягом 5 хв на середньому вогні. Посоліть і поперчіть до смаку.

Половинку перцю чилі наріжте слайсами, а 2-3 зубчики часнику подрібніть і додайте в пательню. Влийте 60 мл води та готуйте протягом 5-7 хв. Додайте наступну порцію води та повторіть процедуру ще через 5-7 хв за принципом ризото. Усього використовуйте 150-200 мл води. Якщо приготували бульйон, то використовуйте його замість води.

Подавайте тетерю з натертим пармезаном і гречаними пластівцями.

  1. Солона вівсянка з травами

Як правило, усі готують вівсянку солодкою — із фруктами, варенням, згущеним молоком або просто з цукром. Але ж можна приготувати її солоною, як й інші каші. Можна зробити, наприклад, солону вівсянку на воді. Посилять аромат страви сухі ароматні трави.

Час приготування — 18 хв

Інгредієнти:

  • 200 г вівсяних пластівців
  • 600 мл води
  • ¼ ч. л цукру
  • 1 ч. л. солі
  • 2 ч. л. лляної олії

Приготування:

Візьміть вівсяні пластівці, залийте воду, додайте цукор та сіль. Варіть до готовності, відповідно до інструкції на упаковці. Вимкніть вогонь і додайте лляну олію.

Подаючи, посипте вівсяну кашу ароматними травами чи свіжою зеленню — собі до смаку

Джерело: НВ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення учасника бойових дій

У Рівному на зупинці 12 школа, знайшли посвідчення учасника бойових дій. Документ виданий, на ім'я Рогожніков Віктор Петрович. За деталями звертайтесь за номером: 099 92 60 612

У Рівному знайшли техпаспорт на прізвище Поліщук

У Рівному 1 листопада знайдено техпаспорт, в районі масив Київський. Документ виданий, на ім'я Поліщук Наталія Володимирівна. За деталями звертайтесь за номером: 096 118 5225

У Рівному знайшли посвідчення водія та документи

У Рівному на автовокзалі на вулиці Київській знайшли посвідчення водія і техпаспорти, на ім'я Валерія Володимировича Смикало. За деталями звертайтесь за номером: 067 64 57 603

Більше оголошень