На пенсію не заробить більшість: на українців чекає критична точка, яка багатьох залишить без виплат

Справжні складнощі розпочнуться з 2025-го

В Україні у 2023-му більш як третина тих, кому виповнилося 60 років, не зможуть отримати пенсії. Їм доведеться працювати до 63 чи 65 років. Поступове підвищення вимог до стажу для виходу на заслужений відпочинок вчасно не є новиною. Ось тільки з кожним роком виконати цю вимогу все складніше та складніше.

Середній стаж «нових» пенсіонерів стрімко зменшується.

Якщо з 2018-го по 2021-й вимоги для того, щоб вийти на пенсію у 60 років, виконувала абсолютна більшість, то поступово до 60% українців не зможуть відповідати критеріям.

Повномасштабна війна ситуацію погіршила. Близько трьох мільйонів українців втратили офіційний заробіток. Вони не сплачують внесків до Пенсійного фонду (або перебувають у відпустці власним коштом, або звільнені), тому стаж їм не зараховують.

Справжні складнощі розпочнуться з 2025-го

Пенсійна система в Україні вже давно потребує реформування. Є три великі якорі, які тягнуть на дно:

  • великий рівень тіньової зайнятості
  • зарплати в конвертах (і низький рівень зарплат)
  • демографічна криза.

Кожен із цих чинників за час повномасштабної війни лише зміцнився. Ситуація близька до критичної.

Зараз за даними Пенсійного фонду внески на пенсію роблять лише 10,7 млн українців. І це при тому, що пенсії одержують ті ж 10,7 млн осіб.

 

Нині середня пенсія становить 4766 грн.

 

Щоб забезпечити таку цифру, середня зарплата в Україні має становити понад 21,6 тис. грн.

Ще 2017-го в Україні ухвалили пенсійну реформу. Завдяки цьому запровадили щорічне осучаснення пенсій, а також посилили вимоги для того, щоб вчасно виходити на заслужений відпочинок. Цього року потрібно 30 років стажу, щоб вийти на пенсію у 60 років. Від 15 до 20 років стажу вистачить для того, щоб вийти на пенсію у 65 років. І від 20 до 30 років – у 63 роки.

Проблема полягає в тому, що українці в середньому виходять на пенсію, маючи 32 роки стажу, розповідає OBOZREVATEL старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко. 

Навіть за оптимістичного сценарію із 2025-го у більшості 60-річних українців не вистачатиме стажу для того, щоб виходити на пенсію вчасно. 

Вчена Лідія Ткаченко вважає, що реформу варто зупинити, а вимоги до стажу припинити збільшувати.

— Багато людей залишилося без роботи, багато хто у відпустці за власний рахунок.

 

Цей рік не стане переломним. Але з урахуванням ситуації, з боку держави було б правильно зупинити критерії в 30 років.

 

Далі буде не по-джентельменськи, – зазначає Ткаченко.

Без загального підвищення пенсійного віку не обійтися

Світовий банк рекомендував усім державам без урахування демографічної ситуації підвищувати пенсійний вік до 65 років. В умовах України це рішення критично необхідне. Після війни щонайменше перші кілька років економічна ситуація залишатиметься складною, баланс між кількістю працівників та пенсіонерів може встановитися не скоро.

Українцям доведеться працювати довше. Тому про пенсію у 60 років, ймовірно, рано чи пізно доведеться забути. Таке рішення вже ухвалили всі сусідні держави. І це завжди вкрай непопулярний крок. Але навіть розвинені та економічно багаті країни не можуть забезпечити виплату пенсій, починаючи з 60 років.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень