На чому економить під час карантину більшість українців

Люди виживають, як можуть

Фото ілюстративне

Пандемія змушує людей все більше затягувати паски.

Доходи багатьох сімей помітно падають, тому, аби вижити, в сімейному бюджеті урізається чимало статей витрат. Насамперед ті, без яких, здавалося б, можна спокійно обійтися.

Доходи майже не зростають

Через падіння в економіці доходи українців фактично застигли на місці.

За останніми даними Держстату, номінальні зарплати з початку року зросли на 212 грн (+1,7%) або до 12 549 грн. А от реальні зарплати, що враховують інфляцію, збільшилися всього на 0,7% (86 грн).

І все одно це менше, ніж було навіть в грудні торік: тоді середній заробіток по країні станови 14 179 грн.

Не відпочивають і менше їдять

За даними дослідження, проведеного Research&Branding Group – компанії у галузі досліджень ринку і рекламної діяльності, у березні цього року близько половини українців вирішили відмовитися від нормального відпочинку.

Ще 50% стали купувати менше одягу і взуття.

44% опитаних розповіли, що економлять на їжі, а 41% – на розвагах.

Набагато меншій кількості людей вдається заощадити на лікуванні та купівлі великої побутової техніки – холодильників, пральних машин тощо.

Ще один спосіб зберегти гроші – зменшити комунальні витрати. Таких, за даними досліджень, на сьогодні 28%.

Мем про кота, який допомагає економити

Зовсім невеликий відсоток скоротив витрати на транспорт і зв’язок – відповідно 18% і 14%.

Крім того, люди стали відмовлятися від предметів розкоші – про це повідомили 23% опитаних.

Але знайшлися й 5%, які як і раніше ні в чому собі не відмовляють.

Експерти: на їжі українець заощаджувати не буде

Економісти Олександр Охріменко (Український аналітичний центр) і Олег Пендзин (Економічний дискусійний клуб) згодні з тим, що українці тепер змушені економити на всьому. Крім їжі.

Відмова від відпочинку і розваг викликана трьома причинами: нестача коштів, карантинні обмеження і побоювання захворіти на коронавірус, – говорить Олександр Охріменко.

 

Ймовірно, відсутність тривалих поїздок викликала також економію транспортних витрат. Та вочевидь, ця економія пов’язана з переходом на віддалену роботу, втратою роботи. Падіння попиту на великі закупи можна пояснити тим, що люди почали збирати заощадження на випадок лікування від коронавірусу.

 

А от зниження витрат на їжу мені важко пояснити, можливо, асортимент продуктів став більш бюджетним. Або люди перестали робити запаси, як було рік тому, під час минулого локдауну.

Олег Пендзин теж переконаний, що на їжі українець економити не стане:

У нас зараз середня сім’я витрачає на продукти до 60% доходів і ця цифра практично стабільна з року в рік. Перше, від чого відмовляються при падінні доходів, – це подорожі, розваги, купівля нового телевізора-холодильника, якщо старий працездатний. Те саме стосується купівлі нового одягу і взуття.

 

Також багато дійсно стали економити на комуналці – це вода, газ, електроенергія. Люди відмовляються від косметичних операцій, протезування зубів – це головна стаття економії витрат на медицину.

Джерело: Главком

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень