«Ми відстояли Музей у 80-х! Невже не відстоїмо зараз?!»

Забудова на вул.Толстого може спричинити серйозне протистояння

Сотні коментарів та десятки поширень у соцмережах набирає тема, піднята рівненським журналістом Олексієм Бухалом на РТБ й підхоплена іншими ЗМІ.

Йдеться про будівництво на вулиці Толстого у Рівному одразу за будівлею Діпроміста на 16 липня, 38, де колись розташовувалася студія «Радіо Трек»

Територія, де ведеться будівництво

Там є невеликий закапелок між будинками навпроти інституту Слов'янознавства, який прямо межує з територією обласного краєзнавчого музею. Так от, там вирішили збудувати 12-поверховий комплекс.

Приблизно таким буде вид на Музей з майдану Короленка

Така споруда своїми розмірами неминуче поглине чи не єдину історичну будівлю нашого міста – колишню гімназію, а нині Музей. Рівненський обласний краєзнавчий музей.

Панорамний вигляд території забудови. Клацніть, для збільшення, щоб побачити тил Музею.

Як стверджують журналісти, архітектори, історики та активісти – будівництво на такій близькій відстані від Музею, який є історичною пам’яткою, - незаконне, і відбувається з порушенням чинного законодавства.

Однак, допоки це все заяви людей, не наділених владою.

При цьому відомо, що у 80-х роках на тому ж самому місці, де нині планують збудувати багатоповерхівку, хотіли збудувати обкомівські гаражі.

Ось як пише про це Олексій Бухало

Наприкінці 80-их музейники попереднього покоління разом з іншими науковцями (Petro Rychkov) і активістами зуміли відстояти «честь» архітектурної пам'ятки 19 століття, приміщення колишньої гімназії, від будівництва поруч гаражів для партпрацівників, якщо не помиляюся. Зверніть увагу, протистояння було на рівні з обласним керівництвом партії! Нині.....тиша. Олександр Булига, Ви ж пам'ятаєте ту справу? Чому нині мовчать музейники та відповідне управління?

Тоді історики забили тривогу, і комуністи слухняно залишили цю земельну ділянку в спокої.

Ось що пише про це сам Петро Ричков

« До історії питання-2. В 1985 році (здається) Рівненський обком Компартії задумав під тильними стінами музею спорудити величезний гараж для своїх службових автівок. І встиг навіть вже вирити величезну яму під підвал... І навіть палі вже завіз (пригадую, як робітники вже налаштовувалися бити ті палі). Однак, як виявилося, не судилося... Невелика група небайдужих рівнян - Гурій Бухало, Іван Пащук, Юзеф Нікольченко, автор цих рядків та ще кілька осіб скерували колективний протест в Київ до редакції "Робітничої газети". Як не дивно, місцеві коміністичні лідери доволі швидко прийшли до тями, і невдовзі збудували собі гараж зовсім в іншому місці - там де зараз МРЕО, на об"їздній...»

Чи зможуть рівняни досягти такого ж результату у 2016-му?

Десь так виглядатиме 12-поверхівка, якщо дивитися від "Вентото"

Принаймні, хвиля протесту, яка котиться нині соцмережами, виглядає масштабною і дає підстави очікувати на достатньо серйозне протистояння.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень