Мовчать і терплять: українки поділилися своїм гірким досвідом «жіночої» роботи на поляків

Українські домашні працівниці у Польщі стикаються з порушенням свої прав

Українські жінки у Польщі, які працюють хатніми робітницями, часто зазнають дискримінації, зневажливого ставлення чи навіть насильства.

Більшість з них мовчить про неправомірні дії роботодавця та залишаються далі на цій праці.

CASE та CARE International представили рапорт про українок у Польщі, - повідомляє uamedia.eu 

Ще до початку повномасштабного вторгнення у Польщі працювало чимало українок. Вони виконували різну роботу, зокрема, й допомагали полякам по дому.

За даними CASE та CARE International Poland, у Польщі зараз понад 100 тисяч мігранток та біженок опікуються польськими домівками. Багато з них не знають своїх прав, чим часто користуються роботодавці.

У звіті йдеться, що робота по дому в суспільстві сприймається як низькооцінена «жіноча робота», не розглядається як справжня робота чи професія і виконується в «інтимній сфері» – вдома у роботодавця.

Дослідження CASE та CARE International показало:

  • 61 відсоток жінок хоча б раз стикалися з нерівним ставленням.
  • 52 відсотків респондентів зізналися, що хоча б раз були змушені працювати під час хвороби або після нещасного випадку
  • українкам також відмовляли у перерві під час роботи або попросили виконувати свої обов’язки довше, ніж належало. Про такий досвід розповіло 46 відсотків опитаних.
  • 30 відсотків жінок також зазнавали фізичного чи психічного насильства з боку своїх роботодавців.

Як виникає з рапорту, більшість жінок не звертаються до поліції через правопорушення з боку роботодавців. Лише половина респондентів заявляють, що повідомили б про насильство в поліцію. Однією з причин, чому українки терплять погане ставлення до себе, є страх втратити роботу.

У дослідженні пише, що у більшості випадків українки намагаються уникати суперечок і регулюють свої професійні стосунки дипломатично. Іноді перед загрозою кризи деякі з них вирішують промовчати, в деяких випадках шукають альтернативну роботу.

Звіт також звертає увагу на те, що не всі жінки, які розпочинають роботу у польських домівках, знають про свої права. Опитані українки не мали жодних знань про свої права, особливо в домашньому секторі. 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень