Монстр Хагі Вагі: звідки взялося зубасте закривавлене чудовисько і чи варто непокоїтись за психіку дитини

Розповіла психологиня

Дитячі серця підкорює яскраве синє чудовисько з трьома рядами зубів та наче закривавленим ротом.

Новий тренд серед дітей 4-9 років – іграшка з горор-гри Хагі Вагі. За сюжетом гри, це монстр, що обіймає та вбиває людей. Тому зрозуміло, що у багатьох батьків доволі неоднозначна реакція на цю іграшку.

Та чи безпечний для психіки дитини зубастий монстр з трикутною головою і криваво-червоними губами?

Про це розповіла дитяча психологиня та психотерапевтка Олена Науменко.

Якщо вам не подобається Хагі Вагі - з вами все добре

Якщо ви бачили Хагі Вагі та його родичів, але, на відміну від малюка, не поділяєте захоплення ними - видихайте. З вами все добре, ви не поїхали дахом.

Батьки мають інше уявлення про світ, і це нормально, каже Олена Науменко.

Хагі Вагі – зубасті монстри. Дорослі мають закладену асоціацію: якщо щось показує зуби, це означає погрозу та небезпеку. А зубів у Хагі Вагі багато - аж три ряди.

Крім того, багато батьків, коли їх просять купити іграшку, читають в інтернеті про гру, з якої і зявився Хагі Вагі, тому і думають про нього, як про страшного монстра. 

- Діти сприймають це інакше. Він яскравий і в кольорах, які не «викликають» небезпеку. А зуби – це саме усмішка. Для них Хагі Вагі – це щось м’яке, пухнасте, що можна обійняти, – розповідає психологиня. 

 

У грі Хагі Вагі вбиває, чи не вплине це на дитину?

За сюжетом гри,  колишній працівник фабрики іграшок Playtime Co потрапляє на занедбане виробництво. Він хоче розібратися розібратися, чому загадково зникли всі працівники. На фабриці його переслідує Хагі Вагі. 

Утім, зазвичай діти не знають цієї історії, тому сприймають Хагі Вагі як звичайну м’яку іграшку. 

- Спочатку персонаж дійсно задумувався як монстр, від якого треба рятуватися. Але коли з’явилися ролики в TikTok, образ персонажа змінився. Там навіть меми з’явилися: «У нас пропав Хагі Вагі». І ми чуємо дитячий голос, який це каже. Тобто його «перепрограмували» на іграшку-обіймашку, – розповідає Олена Науменко.

Серед дітей популярні відео, де в головних ролях – Хагі Вагі та його друзі. Важливим моментом є те, що у роликах ці персонажі зменшуються, а дітей усе, що менше за зріст людини, автоматично виходить з переліку того, чого варто боятися.

«Домашній» монстр як захист під час війни

В час війни в Україні Хагі Вагі, навпаки, може стати для дитини своєрідною іграшкою-захистом, каже експертка: 

- У нього багато зубів, тому уважні дорослі можуть обіграти страхи дітей, які бояться спускати в укриття або лякаються сирен. Мовляв, дивись, у тебе є Хагі Вагі, ось які в нього зуби. Він точно зможе захистити тебе, – пояснює психологиня.

Для дітей дуже важливий такий метафоричний захист. 

Що робити, якщо дитина боїться Хагі Вагі

Зараз ця іграшка настільки популярна, що може бути як мімніум в однієї дитини на майданчику чи в дитсадочку. І не всі діти в захваті. Реагувати треба, якщо дитина каже, що боїться Хагі Вагі або їй наснився страшний сон з цим персонажем.

Психологиня радить батькам поговорити з до вихователями та вчителями, які повинні також відредагувати на страхи дитини.

- Вихователька має сказати батькам дитини, яка приносить Хагі Вагі, щоб залишали іграшку вдома. Саме вихователі й вчителі встановлюють правила, які мають виконувати.

Тому не треба влаштовувати скандал, а спокійно поговорити з батьками і вихователями:

«У нас в групі неоднозначне ставлення до цієї іграшки. Просимо в садочок її не приносити».

Не треба соромитися казати про такі речі, адже зараз треба бути особливо обережними з дітьми та їхнім емоційним станом.

Чи варто хвилюватися щодо трендів?

Як каже експертка, страшні та незрозумілі іграшки були й будуть. Ба, більше - зазвичай серед дитячих трендів саме те, що не подобається батькам.

У більшості випадків це продукт хорошого маркетингу. Популярність товару гарно розкручують «розпаковки» та комп'ютерні ігри – дитина хоче одразу це й собі. 

- Ми живемо у часи пост-посмодерну, коли вже важко знайти чітке пояснення «це красиво». Ти дивишся і жахаєшся, а дітям подобається, – каже Олена Науменко.

Але, як зазначає психологиня, все ж таки варто стежити, якими іграшками грається дитина, або якими персонажами з екранів цікавиться. Адже серед трендів трапляються і справді страшні речі - до прикладу, Момо, яке лякало дітей у 2018 році.

Момо - страхітливе створіння з витягнктим і смертельно блідим обличчям, що погрожувало всім з екранів телефонів.

- Діти боялися в туалет зайти чи телефон взяти, бо чекали, що звідти може з’явитися Момо, – згадує психологиня.

Джерело: LIGA.Life

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень