Мобілізують і без бойового досвіду: кого зараз першочергово призивають в Україні?

Вони проходять навчання перед відправленням на фронт. Причому терміни такого навчання різняться

Фото ілюстративне

Влітку в Україні закінчилися перша і друга хвилі мобілізації й фактично зараз триває третя, проте є випадки, коли для певної спеціальності мобілізують чоловіків без бойового досвіду.

Як розповів начальник Житомирського об'єднаного міського терцентру комплектування та соцпідтримки Ігор Бацюн, насправді немає чіткого розмежування хвиль мобілізації, проте є мобілізаційні плани і вони – секретні.

Він пояснює, що відповідно до закону про мобілізацію та Указу президента про загальні мобілізацію, з 24 лютого мобілізуються всі чоловіки від 18 до 60 років, придатні до служби. Також він визначив, кого призивають в першу чергу.

― Насправді немає чіткого розмежування між хвилями мобілізації. В першу чергу комплектування бойових військових частин проводиться за рахунок резервістів, колишніх учасників АТО і ООС, з поступовим нарощуванням чисельності підрозділів за рахунок військовослужбовців та військовозобов'язаних, ― зазначив Ігор Бацюн.

 

Чотири хвилі мобілізації ― кого призивають в Україні

3 березня 2022 року ВР затвердила чотири хвилі мобілізації, за якими призиваються чоловіки в Україні:

  1. військовослужбовці з досвідом, ветерани АТО та ООС до 40 років;
  2. військовослужбовці, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом;
  3. військовозобов'язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу, громадяни з освітою у вищих військових навчальних закладах із військовими званнями, які не призивалися під час попередніх мобілізаційних хвиль;
  4. інші особи, які не мають вікових або фізичних обмежень для несення служби, але які не мають військового досвіду.

Придатність до військової служби за станом здоров’я визначає військово-лікарська комісія, що працює ТЦК та СП. Військово-лікарську комісію проходять чоловіки, які не надали документів, що надають право на відстрочку чи звільнення від служби під час уточнення даних, і отримали повістку для проходження медкомісії.

У Законі щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій (№8109 від 06.10.2022 р.), передбачено, що осіннього призову в 2022 році не буде, проте ВЛК будуть здійснювати медичний огляд осіб віком до 27 років з метою продовження їх перебування на обліку чи зняття з обліку.

― Призов військовозобов'язаних, резервістів та залучення транспортних засобів для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань здійснюється в обсягах, визначених мобілізаційними планами. Наразі ці плани мають обмежений доступ, ― наголошує Ігор Бацюн.

За його словами, особи, які не мали військового досвіду, проходять навчання перед відправленням на фронт. Терміни навчання відрізняються в залежності від того, за якою військово-обліковою спеціальністю має служити особа.

Джерело: НВ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень