Мінус один документ, який годиться для виїзду за кордон: в Україні – зміни

Як зауважили в МОЗ – ці довідки занадто часто підробляли

Уряд виключив довідку до акта огляду МСЕК з переліку документів, які давали можливість перетину кордону. Так, 28 жовтня Кабмін прийняв постанову №1212, якою вніс зміни до «Правил перетину державного кордону громадянами України».

Раніше, відповідно до пункту 2-1 цих Правил, у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мали право особи з інвалідністю за наявності документів, що підтверджують інвалідність, а саме (один із варіантів):

  • довідки до акта огляду МСЕК (форма первинної облікової документації №157-1/о);
  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;
  • пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, згідно з законами України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;
  • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Однак, відповідно до змін від 28 жовтня 2022 року, з переліку документів, які давали можливість перетину державного кордону громадянами України, вищевказана довідка – виключена.

Як зазначають у МОЗ, можливість виїзду за цим документом скасована через корупційні ризики.

Довідка до акта огляду МСЕК є частиною вищезазначеної форми, що дублює інформацію із виписки з акта огляду медико-соціальною експертною комісією, яка направляється до соціальних служб для здійснення подальших виплат та пільг соціального призначення.

 

Така довідка містить інформацію про групу та причину інвалідності, строк встановлення інвалідності, висновок про умови та характер праці, рекомендовані заходи щодо відновлення працездатності, які є обов’язковими для підприємств, установ та організацій.

 

Проте не містить даних, які дозволяють ідентифікувати особу, яка її надає, тому наявні ризики щодо можливості її підроблення.

 

Реагуючи на доручення Президента щодо розгляду петиції про заборону виїзду чоловікам за кордон, а також для унеможливлення фальсифікації довідок, зменшення корупційних ризиків і зловживання службовим становищем працівників МСЕК й лікарів медичних закладів при встановленні групи інвалідності, та – як наслідок – припинення схем, які з’явились для організації виїзду військовозобов’язаних чоловіків, були внесені відповідні зміни до переліку документів, що дають право на перетин кордону, - роз’яснюють в МОЗ.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зауважив, що після детального вивчення проблеми з фальсифікацією медичних документів задля незаконного виїзду за кордон під час воєнного стану з’ясувалося, що саме з такими довідками було найбільше можливостей для махінації.

Які документи дозволяють виїзд тепер?

Отже, згідно з чинним законодавством, під час введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи з інвалідністю за наявності:

  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;
  • або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності;
  • або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Джерело: sud.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень