Мобілізація в Україні: для кого зібралися підняти граничний вік служби

І за яких умов громадянина зможуть повернути на військовий облік

Під час загальної мобілізації в Україні центри комплектування зацікавлені лише в якісних і досвідчених кадрах, особливо тих, хто вже перетнув граничний вік призову. Через це у ВР запропонували підвищити граничний вік призовників для всіх охочих іти воювати.

Кого можуть торкнутися зміни і як це буде, розповів автор ініціативи, нардепі і перший заступник голови комітету Ради з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин у своїй колонці на сайті «НВ».

– Кого буде стосуватися підвищення граничного віку? Тільки охочих. Тільки тих, хто добровільно прийшов у свій територіальний центр комплектування і виявив бажання стати на захист країни, – наголошує народний обранець.

Але важливо, що окрім бажання воювати, у людини має бути ще й бойовий досвід: Афганістан, АТО, ООС, миротворчі операції тощо.

Також певний громадянин має успішно пройти медкомісію – це дуже важливо!

Без цих умов неможливо подовжити собі граничний вік.

Однак, якщо всі етапи пройдено, то військкомат може запропонувати повернутися на облік, підписати контракт із ЗСУ та почати виконувати бойові завдання, пояснює автор законопроєкту.

Юрчишин навів один цікавий приклад того, чому нинішня система недостатньо ефективна:

– Історія, з якою зіштовхнувся особисто: знайомий відставний військовий із офіцерським званням високого рангу пішов у військкомат, аби мобілізуватися і офіційно почати нести службу знову. Він — здібний фізично та здоровий, має бойовий досвід Афганістану й АТО і ще не забув, як це — робити росіянам смерть та керувати формуванням. Але мобілізувати його не можна.

 

Адже відставний офіцер зовсім трохи старший за граничний вік, що становить 65 років для представників вищого офіцерського складу та 60 для військовослужбовців загалом.

 

Таким чином, при всьому своєму бажанні він не може стати потрібним для комплектування ЗСУ. Максимум — іти в добровільне формування територіальної оборони (ДФТГ), – розповідає нардеп.

Козарлюги!

Отож, за його словами, мета цього законопроєкту – дати центрам комплектування найкращих досвідчених солдатів, майорів, підполковників та полковників, а також якісних солдатів, сержантів та інші військові кадри, які об'єктивно можуть бути корисними на фронті. 

Джерело: НВ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень