Міноборони України закупило продукти для ЗСУ за космічними цінами: десяток яєць за 170 грн

Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя

Директор департаменту держзакупівель Богдан Хмельницький від імені Міноборони підписав контракт на забезпечення харчування військових на суму 13,16 млрд грн з компанією «Актив компані».

Поставляти продукти мають у Черкаську, Чернігівську, Житомирську, Київську, Сумську та Полтавську області. Тобто у віддалені від фронту регіони. При цьому ціни на продукти в контракті в рази вищі за ринкові. 10 яєць у супермаркеті можна придбати за 70 грн, Міноборони ж заплатить 170 грн за десяток.

Про це пише ZN.

Журналісти отримали копію контракту, також у їхньому розпорядженні є попередні контракти Міноборони на постачання харчування. Якщо раніше такі документи публікували у відкритих даних, то після початку повномасштабної війни Міноборони засекретило практично всі закупівлі. Імовірно, цим і скористалися учасники можливої схеми.

Так, журналісти порівняли ціни в супермаркеті у Києві з тими, які вказали у контракті. Різниця становила 2-3 рази.

 

У супермаркеті кілограм картоплі коштує 8-9 грн, військові ж заплатять за неї 22 грн. І так – практично за всіма позиціями.

 

І тут також варто враховувати, що в супермаркетах роздрібна ціна вже включає всі витрати продавця, націнку. Гуртова ціна для армії має бути меншою.

Витрати на забезпечення харчування у контракті передбачені окремим рядком (становлять 30 млн грн). Тобто йдеться саме про вартість продуктів. І якщо раніше вартість продуктів для армії трохи відрізнялася від ринкової, зараз ціни злетіли.

«Актив компані» зареєстровано за місцем масової реєстрації у Києві (вул. Дегтярівська, 25А). 2021-го податкова скасувала їм свідоцтво платника ПДВ через відсутність поставок. У 2019-му ця компанія вже фігурувала у кримінальному провадженні Нацполіції через те, що взяла участь у тендері на постачання яловичини з фальшивим актом.

Сам контракт підписали 23 грудня. А за місяць до цього директором «Актив компані» став Валерій Мелеш із Білої Церкви.

Раніше він був директором держпідприємства Міноборони «Білоцерківський військовий торг».

 

Заснувала «Актив компані» ще 2016-го Тетяна Шеремет (була директором дочірнього підприємства «Одеський воєнторг»).

Богдан Хмельницький, який підписав контракт від імені Міноборони, також замішаний у кримінальному провадженні. Влітку в нього проводили обшуки у справі про розкрадання на постачанні амуніції для військових.

Реакція Міноборони:

Заступниця голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла відреагувала на публікацію ZN. На своїй сторінці у Facebook вона повідомила, що Державна аудиторська служба вже проводить перевірку. Також керівництво Міноборони викликало на засідання комітету.

— Щодо закупівель у Міністерства оборони України: такі націнки не тільки щодо харчування. І комплекс питань не обмежується, а чи може міністерство закуповувати китайські дрончики.

 

Державна аудиторська служба України проводить перевірку Міноборони і за результатами, а також роботи правоохоронних органів, очікуємо на резонансні висновки, - написала Мар'яна Безугла.

На ситуацію відреагував і президент України. У своєму вечірньому зверненні Володимир Зеленський сказав, що цей тиждень буде часом відповідних рішень. 

—  Не хочу зараз анонсувати, але все це буде справедливо. У кожній ситуації будемо детально розбиратися. Те, що стосується енергетики та закупівель.

 

Те, що стосується відносин між центральною владою і регіонами. Те, що стосується закупівель для військових.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень