У Міноборони розповіли, чому не можна публікувати фото збитих дронів з номерами (ФОТО)

Такі фото можуть допомогти ворогу

Українські міста все частіше атакують іранськими «шахедами». І майже відразу після цих атак у соцмережах публікують фото збитих дронів з номерами. Одне з таких оприлюднив мер Києва Віталій Кличко. Світлина відразу ж з’явилася у сотнях ЗМІ та Telegram-каналах.

Та у Міноборони кажуть, що виставляти на загал такі фото не варто. Оскільки це може спрацювати не на нашу користь.

На фото Ганна Маляр. Фото з відкритих джерел
На фото Ганна Маляр. Фото з відкритих джерел

– З цієї інформації противник може отримати важливий для нього висновок – чи долетів певний апарат до цілі.

 

Ну і, так само дотримуймося старого правила – не робити на фото прив’язки до місцевості. Тобто, щоб не було зрозуміло, де саме ви зняли збитий дрон. Тому – уникаймо несвідомого поширення розвідувальної інформації, – каже представниця Міноборони Ганна Маляр.

Своєю чергою волонтер Павло Кащук пояснив, що завдяки фотографіям у мережі з номерами дронів-камікадзе ворог може коригувати свої майбутні удари:

«Шахед» – це повністю автономний дрон. Він летить по заздалегідь спланованому маршруту без зв’язку. Ворог задає цей маршрут перед запуском.

 

Маршрут непрямий, він може оминати деякі міста, змінювати висоти, «гратися» з нашою ППО тощо, але зв’язку із дроном немає ніякого. Єдиним джерелом інформації про те, чи виправдався цей маршрут, чи долетів цей конкретний дрон до цілі, або принаймні до міста, в яке він був спрямований, є ті самі фото з соцмереж.

За словами волонтера, окупанти відправляють декілька дронів на певну ціль різними маршрутами.

Кожен маршрут прив’язаний до порядкового номера літака. Запустивши ці літаки, ворог одразу пірнає у соцмережі і чекає наших фотографій. Побачивши фотографію з номером, наприклад, 105, який просто лежить на асфальті. Ворог дивиться у свої записи і розуміє, що маршрут під цим номером себе виправдав,– додав Павло Кащук.

Тоді ж ворог розуміє, що там не спрацювала ППО і відправляє ще десяток дронів тим же маршрутом, або ж навіть крилату ракету.

Також Павло Кащук закликав правоохоронців, які працюють з відповідною інформацією, приховувати номер дронів та не давати можливості фотографувати їх журналістам та іншим особам.

Джерело: Національна служба новин

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень