Менше субсидій і більше податків: що ховається за новою мінімалкою

Сюрпризи, які чекають на українців у зв’язку зі зростанням мінімальної зарплати до 5 тис. грн

З 1 вересня в Україні збільшується розмір мінімальної зарплати.

Попри те, що зростання несуттєве - з 4 723 до 5 000 грн - тепер Кабмін має врегулювати чимало нюансів, які безпосередньо пов’язані з розміром мінімалки.

Про що йдеться і які зміни чекають на українців уже найближчим часом, розповідає видання «СТРАНА.UA». 

Підвищення окладів для бюджетників

Для того, щоб ця надбавка відбилася на зарплатах (насамперед у бюджетній сфері), Кабмін ще має затвердити підвищення першого тарифного розряду.

У новому законі зазначено, що співвідношення між мінімальною зарплатою і першим тарифним розрядом зберігається. Тобто, якщо мінімалка збільшилася на 5,86%, то на стільки ж має зрости і перший тарифний розряд.

Проєкт відповідної постанови вже є - він передбачає зростання окладу для першого тарифного розряду з нинішніх 2 102 грн до 2 225 грн, тобто на 123 гривні. Для найвищого - 25 розряду (по ньому оплачуються фахівці керівної ланки) передбачено підвищення з 9 480 до 10 035 грн, тобто на 555 гривень.

Але це - тільки по окладу. У відсотках від окладу розраховуються різні премії і надбавки, які можуть становити від 10-15% до 100% від посадового окладу, - пояснив заступник голови Федерації профспілок Олександр Шубін.

Це значить, що для керівників бюджетних організацій, які часом виписують собі премії по 100-300% від окладу і більше, надбавка може бути досить відчутною.

Підвищення податків для бізнесу та громадян

Підприємці готуються до підвищення єдиного податку та ЄСВ.

Про це заявив очільник Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич. Каже, само собою, це не кращим чином позначиться на бізнесі – як малому, так і середньому.

Водночас усім українцям варто готуватися також до підвищення податку на нерухомість, держмита і судового збору, які теж прив'язані до мінімальної зарплати.

 

При цьому деякі державні виплати, наприклад субсидія, навпаки - знизяться.

Податки виростуть, а субсидії - зменшаться

Мінімалка - це не тільки зарплати. До неї прив'язана чимало інших платежів. Скажімо, податок на нерухомість (до 1,5% від мінімальної зарплати за квадратний метр), судовий збір (від 0,2% до 1,5%) та інші.

Тобто зі зростанням мінімальної зарплати автоматично перерахують і ці податки.

Однак зростуть вони лише з 2021-го, адже податки встановлюються станом на 1 січня і протягом року не змінюються, пояснив адвокат Ростислав Кравець.

При цьому, якщо на той час мінімалка зросте уже до 6 тис. грн, то перераховувати їх будуть уже від нової величини.

Також українцям, у яких виросте офіційний дохід, можуть урізати субсидії.

Водночас забезпечені громадяни зможуть заощадити на податку на розкіш (25 тис. грн), який стягується з дорогих авто (вартість - від 375 мінімальних зарплат). До сьогоднішнього дня це 1,7 млн ​​гривень, а після підвищення мінімалки - 1,87 млн. Тобто деякі моделі у категорію «розкішних» вже не потраплять.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень