Жорсткіші правила вступу на магістратуру - проблема студентів чи й вишів Рівного

Терміни коротші, умов більше

Хочеш у магістратуру – реєструйся на іспити до червня. Вступники до магістратури мають подати документи для іспитів до червня.

Раніше для того, аби перейти на 5-й курс абітурієнти, лише здавали фаховий іспит у липні. Тепер шість спеціальностей - «Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Право», «Сфера обслуговування», «Міжнародні відносини» проходитимуть єдиний вступний іспит з англійської на основі ЗНО.  

У вишах непокояться через малу кількість поданих документів. До прикладу, в Міжнародному економіко-гуманітарному університеті до приймальної комісії протягом двох днів звернулися надто мало абітурієнтів, говорить голова приймальної комісії приватного вишу Андрій Ясінський:

Минулого року нам треба було реєструвати заявки ЗНО лише на одну спеціальність – "Право". Тоді було лише близько 54 заявок за місяць. Нині ж кілкість спеціальностей зросла – і тепер нам треба понад 600. Нині (станом на 12:00 15 травня, - ред.) є лише 15 – це дуже мало.  Враховуючи малу кількість часу це для нас така критична ситуація, будемо піднімати деканів, організовувати, і терміново запускати цю процедуру реєстрації.

Андрій Ясінський

Найгостріша проблема, каже освітянин, буде з перехресним вступом. Якщо бакалавр наступні два роки хоче навчатися на іншій спеціальності, йому треба встигнути подати документи з другого по дев’яте червня. Це стосується й фахівців, які захотіли здобути другу - післядипломну освіту.

У нас був факультет післядипломної освіти. Практика показувала, що туди приходили люди, які вже працюють на певних посадах, яким потрібна конкретна спеціальність, у той час, як вони мали іншу освіту за іншою спеціальністю.

Вступ на ці факультети не передбачав вступних екзаменів. Вони просто здавали документи, оплачували, або в державному виші йшли на безкоштовне навчання. І протягом двох років відвідували заочні, або денні заняття. Через два роки вони отримували диплом спеціаліста про перепідготовку. Зараз його зняли, тільки дипломи залишилися бакалавра та магістра.

Всі, хто хоче змінити спеціальність, мають вступати на загальних умовах. За т.з. перехрестним вступом. Він передбачає здачу додаткового екзамена за фахом. Вступає абітурієнт на дошкільну, отже він має здати фаховий екзамен, який включає всю програму бакалаврату дошкільного виховання.

У той же час, новий іспит  з англійської дає змогу податися одразу до трьох вишів, кажуть в управлінні освіти Рівненщини. Якщо це не той заклад, де навчався студент, доведеться нести повний пакет документів для вступу та здавати іспит. 

Зауважимо, що у перший день реєстрації на "ЗНО в Магістратуру" зареєструвалися 1200 студентів у всій Україні.

Докладніше про умови вступу до магістратури пише сайт Управління освіти Рівненської ОДА.

Інфографіка Міносвіти

14 травня розпочато реєстрацію вступників, які планують здобувати ступінь магістра за спеціальностями 081 «Право» та 293 «Міжнародне право» та за спеціальностями галузей знань «Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Право», «Сфера обслуговування», «Міжнародні відносини» для участі в єдиному фаховому вступному випробуванні (ЄФВВ) та/або єдиному вступному іспиті (ЄВІ).

Звертаємо увагу представників вишів на те, що реєстрація вступників для участі у конкурсному відборі відбувається в ЄДЕБО. Реєстрацію вступників для участі в ЄФВВ та/або ЄВІ здійснює Приймальна комісія закладу вищої освіти за допомогою спеціального сервісу, розробленого Українським центром оцінювання якості освіти. Доступ до сервісу – за логіном і паролем, отриманим від регіонального центру оцінювання якості освіти.

Щоб зареєструватися для проходження ЄФВВ та/або ЄВІ вступник має звернутися до одного із закладів вищої освіти, у якому бажає взяти участь у конкурсному відборі.

Охочі взяти участь у конкурсному відборі на навчання для здобуття ступеня магістра за спеціальністю 081 «Право» та/або 293 «Міжнародне право» та одночасно за спеціальностями галузей знань 03 «Гуманітарні науки» (крім спеціальності 035 «Філологія»), 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 24 «Сфера обслуговування», 29 «Міжнародні відносини» мають подавати документи до приймальної комісії того закладу вищої освіти, який у 2018 році здійснює набір на навчання за ступенем вищої освіти магістра за спеціальностями 081 «Право» або 293 «Міжнародне право».

Реєстрація вступників триватиме з 14 травня по 5 червня 2018 року. Учасник уважається зареєстрованим для проходження ЄФВВ та/або ЄВІ після отримання екзаменаційного листка.

Для зареєстрованих учасників на сайті Українського центру створено інформаційну сторінку – «Кабінет учасника ЄФВВ/ЄВІ». Доступ до неї – за номером екзаменаційного листка та PIN-кодом, указаним у ньому.

Інформацію про пункт тестування, у якому вступник проходитиме вступні випробування, буде зазначено в запрошенні-перепустці, що з’явиться на інформаційній сторінці, не пізніше ніж за три тижні до дня проведення ЄФВВ та/або ЄВІ.

Звертаємо увагу на те, що під час реєстрації вступник має вказати назву населеного пункту, у якому він бажає проходити ЄФВВ та/або ЄВІ. Вибір міста проходження вступних випробувань не залежить від місця розташування закладу вищої освіти, у якому вступник реєструється.

Основна сесія ЄВІ відбудеться 11 липня, ЄФВВ – 13 липня. Початок процедури – о 10:00 год. Допуск учасників до пункту тестування триватиме з 09:15 год. до 09:50 год.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень