Без неугодних і з «диверсіями»? Як міністр освіти виступала перед освітянами Рівненщини

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич перебуває на Рівненщині. Вона приїхала сюди, щоб взяти участь у  всеукраїнській нараді керівників обласних управлінь освіти і науки України. Окрім цього, Лілія Гриневич зустрілася з представниками педагогічних колективів області, адже, як підкреслила, хотіла поспілкуватися саме з тими, хто щоденно входить у студентські аудиторії і шкільні класи

Лілія Гриневич під час виступу перед освітянми області у міському будинку культури Рівного зазначила, що Рівненщина має свої особливості:

Наприклад на Рівненщині, найвищий коефіцієнт народжуваності. І якщо в інших областях проблема – як закривати школи, то у вас проблема – як будувати. І найбільша кількість шкіл з другою зміною саме на Рівненщині. Ми так само усвідомлюємо проблеми з дитячими садочками, які тут є. І я закликаю місцеву владу до того, аби, в першу чергу, використати оцей потенціал Фонду регіонального розвитку для розбудови мережі навчальних закладів.

Лілія Гриневич повідомила, що цього року завдяки децентралізації в державі на місця надійшло на 36 мільярдів гривень більше, ніж торік. А вся профтехосвіта України потребує 5, 5 мільярдів.

Ви добре знаєте про проблеми фінансування профтехосвіти цього року. Проблеми виникли не тільки тому, що неправильно були зроблені рішення про передачу професійно-технічних навчальних закладів на міста обласного значення. Ми це наступного року виправимо. Вони будуть передані на рівень області і на міста – обласні центри. Проблеми виникли й тому, що місцеві ради не розглядають ці додаткові надходження, як надходження, які повинні йти на освіту. 

Через це Лілія Гриневич закликала особливо наполегливо тиснути на місцевих депутатів для того, щоб додаткові кошти, які отримують громади в результаті децентралізації, в першу чергу, діставалися освіті. 

Міністр також пообіцяла, що зарплата вчителів наступного року зросте в середньому на 50%. А невелике підвищення відбудеться вже у грудні. Втім, навіть це, на її думку, дуже мало. 

Під час зустрічі освітяни могли задати свої запитання міністру біля мікрофона чи у письмових записках.

До мікрофона підходило мало виступальників. Більше писали записки. Учасників зустрічі цікавило, коли школи будуть повністю забезпечені підручниками,  коли відбудеться дебюрократизація освіти, якою буде доля методичних кабінетів при управліннях освіти, коли у школах припинять вивчати російську мову тощо. Що відповідала міністр - згодом читайте у публікаціях Радіо Трек.

Втім, не на всі запитання освітян Лілія Гриневич змогла дати відповідь. У залі міського будинку культури почало гаснути світло, зникати звук мікрофона. А згодом начальник облуправління освіти і науки Григорій Таргонський повідомив, що на вулиці, де розташований будинок культури проводять ремонті роботи, через це мовляв, буде припинено електропостачання, отже зустріч потрібно завершувати.

Начальник облуправління освіти Григорій Таргонський та заступник голови облдержадмінсітрації Світлана Богатирчук-Кривко приймали записки від освітян, щоб передати міністру

Як тільки освітяни піднялися з місць і почали виходити - світло у залі з'явилося, що викликало сміх і жарти у декого з педагогів, мовляв, "мабуть, причина зникнення світла - якісь диверсії!".  Незважаючи на це, зустріччю педагоги залишилися задоволеними. Деякі директори шкіл пояснювали, що раді. що вперше змогли поспілкуватися з міністром освіти.Одна з учительок казала, що змогла зрозуміти, якою бачить реформу освіти міністр тощо. 

Тим часом, педагоги і навіть директори шкіл у районах скаржилися Радіо Трек, що їм навіть не повідомили про те, що буде можливість поспілкуватися з міністром. Мовляв, керівництво районних відділів освіти делегувало на зустріч лише тих освітян, у яких було впевнене, що ніяких крамольних запитань міністру задавати не будуть. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень