Лікування коронавірусу: безкоштовне і не дуже. Сценарії та вартість для різних випадків

У скільки обійдеться тест, ліки та надання медичної допомоги в окремих випадках

Фото ілюстративне

Якщо ви раптом заразилися COVID-19, але сімейний лікар сказав, що у вас легка форма хвороби - ви будете лікуватися вдома.

Найімовірніше, лікар пропише вам жарознижувальне, засоби від болю в горлі та нежитю — залежно від симптомів, які у вас проявлятимуться.

Ліків саме від коронавірусу ще не створили. Усе, що зараз призначають медики, повинно лише знімати симптоми та/або лікувати супутні хвороби.

Якщо ж перебіг хвороби важкий, вас госпіталізують до лікарні та мають лікувати безкоштовно. Однак деякі пацієнти з лікарень пишуть, що їм доводиться самостійно купувати медпрепарати та їжу.

Скільки ж (приблизно) коштує перехворіти на коронавірусну хворобу в Україні підрахував «Бабель».

Види і вартість тестів

Якщо сімейний лікар під час телефонної консультації визначає, що вам потрібен тест на коронавірус, до вас приїде бригада екстреної медичної допомоги. Медики візьмуть у вас мазки для проведення ПЛР-тесту. Ця послуга безкоштовна.

Якщо ж ви не укладали договір із сімейним лікарем, телефонуйте 103. Оператор проконсультує вас і за потреби викличе бригаду «швидкої».

Якщо ви переконані, що у вас є коронавірус, але лікар не призначає тест, телефонуйте на гарячу лінію МОЗ. У будь-якому випадку, без направлення лікаря ПЛР-тест вам не зроблять.

Водночас ви можете звернутися до приватної лікарні. Там ПЛР-тестування коштує від 2400 грн (на сьогодні ця сума вже значно менша - ред.). Якщо хочете, щоб цей тест вам зробили вдома, доведеться доплатити ще 500 грн.

Експрес-тест має не надто високу точність, тож ставити діагноз на основі його результату не будуть

Дешевшими будуть експрес-тести, які можна придбати в аптеках. Їхня вартість - від 420 грн. У приватних закладах - вдвічі дорожче. Однак у цих тестів менша точність і вони офіційно не є підставою для встановлення діагнозу.

Крім того, нещодавно в Україні почали використовувати ІФА-тести для визначення антитіл до коронавірусу. Вони неефективні на ранніх етапах захворювання, але їх можна через 7-10 днів після появи симптомів. У державному медзакладі такий тест можна зробити за направленням від лікаря. У приватній клініці це коштуватиме до 600 грн.

Симптоми легкого перебігу хвороби

  • підвищення температури тіла до 38°С;
  • нежить;
  • сухий кашель без ускладнення дихання;
  • немає збільшення частоти дихальних рухів;
  • немає кровохаркання;
  • немає нудоти, блювання та/або діареї.

Скільки коштує лікуватися вдома?

Стандарти медичної допомоги від МОЗ визначають - ті, у кого легкий перебіг хвороби, лікуються вдома. За перших симптомів ви маєте зателефонувати до сімейного лікаря, який проконсультує і визначить, чи потрібно викликати до вас екстрену допомогу.

Якщо ви живете не самі, користуйтеся захисною маскою. Зараз вони коштують 10-20 грн. Якщо вас хтось доглядатиме, йому також потрібно одягати маску і захисні рукавички. Пара коштує близько 2-4 грн.

Враховуйте, що режим самоізоляції триває щонайменше два тижні.

Також сімейний лікар може призначити вам симптоматичне лікування для зниження температури та зменшення болю в горлі. Ліки ви будете маєте придбати самостійно.

Серед перевірених жарознижувальних засобів, які рекомендує ВООЗ, - парацетамол. Упаковка коштує від 10 грн.

Сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська каже, що у випадку легкого перебігу хвороби для зменшення болю в горлі вона призначає спрей, вартість якого від 105 до 155 грн. Від кашлю - сироп, який коштує від 87 до 170 грн або порошок, який потрібно розчинити у воді. Він коштує від 160 до 300 грн. Якщо з’являється нежить, лікарка призначає сольовий розчин для промивання та судинозвужувальні краплі, ціна яких від 46 до 103 грн.

Загалом сума може скласти близько 1000 грн чи трохи більше.

Розцінки:

  • Прийом у сімейного лікаря —  безкоштовно
  • У приватній лікарні без підписаної декларації —  від 500 грн
  • Експрес-тест —  від 420 грн
  • ПЛР-тест у державній лікарні —  безкоштовно
  • У приватній —  від 2400 грн
  • Препарати, рукавички, маски при лікуванні вдома —  близько 1000 грн.

 

Сума може відрізнятися, якщо у вас є супутні хвороби

Чи зможу я лікуватися у приватній лікарні і скільки це буде коштувати?

Ні, стаціонарно лікуватися у приватній лікарні не можна.

У МОЗі планують залучати приватні лікарні до боротьби з коронавірусом лише у разі введення надзвичайного стану. Наразі в Україні визначили близько двох з половиною сотень опорних лікарень, де приймають хворих на коронавірус.

У приватній лікарні можна зробити тест і отримати консультацію.

Прийом у сімейного лікаря коштує від 500 грн. Онлайн-консультація - 200 грн. Якщо ви маєте декларацію з сімейним лікарем із приватної лікарні, то прийом буде безкоштовним.

А якщо я маю страховку?

Залежить від того, який у вас поліс. Звичайний поліс добровільного медичного страхування не покриває лікування коронавірусу. Якщо у вас є поліс страхування життя, то потрібно зв’язатися зі страховою й запитати - можливо, він покриває.

Деякі компанії також уже почали продавати спеціальну страховку від коронавірусу - вона коштує від 550 грн на місяць. Якщо ви захворієте, то страхова виплатить 5 тис. грн на ваше лікування.

Виплата у разі смерті від коронавірусу у такому разі складає 50 тис. грн.

Скільки грошей я витрачу у державній лікарні?

Теоретично, лікування в державному медзакладі - безкоштовне. НСЗУ оплатить його за Програмою медичних гарантій. За словами мера Києва Віталія Кличка, лікування одного пацієнта може коштувати від 5 до 15 тис. грн на добу. У столичних лікарнях є понад 90% потрібних для лікування коронавірусу медпрепаратів, запевняє очільник Києва.

У регіонах ситуація подекуди гірша - медики звертаються до волонтерів або просять пацієнтів купувати ліки.

 

До прикладу, у лікарні в Монастириськах Тернопільської області спершу не було навіть парацетамолу.

Киянин Віктор Фантаєв, який лікувався в інфекційній лікарні №4, пише, що за весь час перебування там витратив до тисячі гривень. Ліки та процедури були переважно безкоштовними.

Один із перших хворих в Україні Вадим Какошкін, який лікувався у житомирській інфекційній лікарні, мав інший досвід. Він записував відео, у яких розповідав, що в лікарні не було навіть туалетного паперу, серветок і питної води. Спершу в чоловіка просили 500 грн за проведення експрес-тесту і 250 грн благодійного внеску, які він відмовився платити. За весь час лікування, каже, витратив 1400 грн.

Якщо у вас є хронічні хвороби і ви приймаєте певні ліки - краще візьміть їх з собою.

Якщо лікар вважає, що ви одужали від коронавірусу і вас можна виписувати, вам повинні зробити два безкоштовних ПЛР-тести. Обидва мають підтвердити, що хвороба минула.

Фото: ICTV

А що з їжею в лікарнях?

Годують у лікарнях безкоштовно, але пацієнти часто скаржаться на якість цієї їжі. Ви можете попросити друзів чи рідних приносити щось із дому або замовляти доставку. Це не забороняється.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень