Кулінар розкрив секрет справжньої кавказької аджики: ніяких помідорів!

Для любителів гострого!

Фото із сайту Pixabay
Фото із сайту Pixabay

Кулінар Сергій Джуренко розповів, як приготувати по-справжньому гостру кавказьку аджику, яка підірве смакові рецептори любителів пікантного.

Соус готують на основі червоного гострого перцю, часнику, коріандру і спецій ????????. Головне – ніяких помідорів і солодкого болгарського перцю додавати в неї не потрібно!

На фото Сергій Джуренко. Колаж Радіо Трек
На фото Сергій Джуренко. Колаж Радіо Трек

– З чим асоціюється Кавказ? Багато хто скаже – шашлик, вино, гори, суворі звичаї, довголіття.  А запитайте: а з чим в кулінарії?  І більшість скажуть – гострота!

 

Не стану сперечатися і доказувати. Кавказька кухня достатньо гостра, але до мексиканської кухні ще далеко. Найбільш поширена приправа у кавказькій кухні – це аджика. Приблизно як в Мексиці – гуакамоле.

 

Аджика – це пекучий перець, часник трави, винний оцет і сіль.

 

Повторю, аджика, а не трішки гостре варення з помідор, болгарського перцю, моркви і яблук, – каже Сергій Джуренко.

???? Інгредієнти для аджики:

  • 1 кг червоного пекучого перцю;
  • 2 головки часнику;
  • 2 ст. л насіння коріандру;
  • до 100 г кам'яної солі;
  • хмелі-сунелі, пажитник, імеретинський шафран – на смак;
  • винний оцет – на смак;
  • Волоські горіхи (ядра) за бажанням.

Як приготувати аджику:

✅ Червоний пекучий перець вимийте і розкладіть в тіні на 3 дні. Потрібно щоб перець трохи «подвялился».

✅ Опісля очистьте його від корінців і насіння. Добре подрібніть перець і часник. Часто насіння перцю не видаляють, що надає аджиці ще більшої гостроти.

✅ Додайте потовчене в ступці сухе насіння коріандру, на смак хмелі-сунелі, подрібнені пажитник, шафран (або так званий імеретинський шафран, можна насіння кропу і фенхелю.

✅ Аджику посоліть, все ретельно перемішайте і додайте до 0,5 склянки винного оцту або свіжого, тільки що вичавленого гранатового соку – розведіть аджику до бажаної консистенції.

✅ Вийде паста (густа або трохи рідка) з вельми гострим смаком, дуже ароматна. Вона є базою для приготування соусів і менш гострих варіантів аджики.

✅ Для поліпшення смаку в аджику додають подрібнені до стану пилу ядра волоських горіхів або зелені пряні трави – кінза, кріп, петрушка, листова селера. Замість хмелі-сунелі та пажитника можна використовувати суміш спецій уцхо-сунелі, яка містить всі потрібні компоненти, включаючи коріандр і пажитник. Для зменшення гостроти додають подрібнений червоний солодкий перець.

Зелена аджика також дуже популярна, каже кулінар. Може бути та аджика з помідорами, хоч томати та не входять до класичного рецепта.

✅ Найкраще готувати аджику не голими руками, інакше їх доведеться довго відмивати.  

✅ Зберігати готову аджику варто у холодному місці у щільно закритій банці.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублене службове посвідчення прокурора

Загублене службове посвідчення прокурора видане на імʼя Ваколюк Юлії Олександрівни. Прошу вважати недійсним.

Загублено рюкзак із документами

Загублено рюкзак золотистого кольору на зупинці біля Сільпо біля автовокзалу. В ньому  документи, на прізвище Годунко, гроші та дитячі речі. Якщо хтось знайшов, повідомте за номером 0978401501.

Знайдено паспорт у Рівному

Вчора на проспекті Миру на переході біля "Фокстроту" було знайдено пластиковий паспорт України, на ім'я Мікаберідзе Максим Максимович 05.04. 2006 р.н, харківська прописка. Звертатись за телефоном 0979764361 - Богдан

Більше оголошень