Кулінар розкрив секрет справжньої кавказької аджики: ніяких помідорів!

Для любителів гострого!

Фото із сайту Pixabay
Фото із сайту Pixabay

Кулінар Сергій Джуренко розповів, як приготувати по-справжньому гостру кавказьку аджику, яка підірве смакові рецептори любителів пікантного.

Соус готують на основі червоного гострого перцю, часнику, коріандру і спецій ????????. Головне – ніяких помідорів і солодкого болгарського перцю додавати в неї не потрібно!

На фото Сергій Джуренко. Колаж Радіо Трек
На фото Сергій Джуренко. Колаж Радіо Трек

– З чим асоціюється Кавказ? Багато хто скаже – шашлик, вино, гори, суворі звичаї, довголіття.  А запитайте: а з чим в кулінарії?  І більшість скажуть – гострота!

 

Не стану сперечатися і доказувати. Кавказька кухня достатньо гостра, але до мексиканської кухні ще далеко. Найбільш поширена приправа у кавказькій кухні – це аджика. Приблизно як в Мексиці – гуакамоле.

 

Аджика – це пекучий перець, часник трави, винний оцет і сіль.

 

Повторю, аджика, а не трішки гостре варення з помідор, болгарського перцю, моркви і яблук, – каже Сергій Джуренко.

???? Інгредієнти для аджики:

  • 1 кг червоного пекучого перцю;
  • 2 головки часнику;
  • 2 ст. л насіння коріандру;
  • до 100 г кам'яної солі;
  • хмелі-сунелі, пажитник, імеретинський шафран – на смак;
  • винний оцет – на смак;
  • Волоські горіхи (ядра) за бажанням.

Як приготувати аджику:

✅ Червоний пекучий перець вимийте і розкладіть в тіні на 3 дні. Потрібно щоб перець трохи «подвялился».

✅ Опісля очистьте його від корінців і насіння. Добре подрібніть перець і часник. Часто насіння перцю не видаляють, що надає аджиці ще більшої гостроти.

✅ Додайте потовчене в ступці сухе насіння коріандру, на смак хмелі-сунелі, подрібнені пажитник, шафран (або так званий імеретинський шафран, можна насіння кропу і фенхелю.

✅ Аджику посоліть, все ретельно перемішайте і додайте до 0,5 склянки винного оцту або свіжого, тільки що вичавленого гранатового соку – розведіть аджику до бажаної консистенції.

✅ Вийде паста (густа або трохи рідка) з вельми гострим смаком, дуже ароматна. Вона є базою для приготування соусів і менш гострих варіантів аджики.

✅ Для поліпшення смаку в аджику додають подрібнені до стану пилу ядра волоських горіхів або зелені пряні трави – кінза, кріп, петрушка, листова селера. Замість хмелі-сунелі та пажитника можна використовувати суміш спецій уцхо-сунелі, яка містить всі потрібні компоненти, включаючи коріандр і пажитник. Для зменшення гостроти додають подрібнений червоний солодкий перець.

Зелена аджика також дуже популярна, каже кулінар. Може бути та аджика з помідорами, хоч томати та не входять до класичного рецепта.

✅ Найкраще готувати аджику не голими руками, інакше їх доведеться довго відмивати.  

✅ Зберігати готову аджику варто у холодному місці у щільно закритій банці.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень