ТОП-3 рецептів смачної паски для господинь Рівненщини

Наближається свято Воскресіння Христового – Великдень

Зараз господині, які полюбляють готувати, знову переглядають старі та нові рецепти пасхальної випічки. До вашої уваги кілька перевірених рецептів:

Рецепт №1 – «Класичний»

Вам знадобиться:

  1. 1 кг борошна
  2. 500 мл молока
  3. 2 ст. ложки сухих дріжджів (без верху)
  4. 5 яєць
  5. 280-300 г цукру
  6. 300 г масла (можна замінити спредом)
  7. 150-200 г родзинок без кісточок
  8. цедра 1 лимона
  9. 1/3 ч. ложки солі

Для глазурі:

  1. 1 яєчний білок
  2. 4-5 ст. ложок з гіркою цукрової пудри
  3. 1 ст. ложка лимонного соку

    Спосіб приготування:

  4. Просійте борошно і додайте дріжджі.
  5. Підігрійте молоко (не кип'ятіть) і розтопіть в молоці масло.
  6. Додайте 280-300 г цукрового піску до молока з маслом. Остудіть отриману суміш до 30°С.
  7. Вилийте молоко з маслом в борошно.
  8. На посипаній борошном дошці або в мисці вимісіть тісто до гладкості, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду (біля 15 хвилин).
  9. Накрийте ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставте в тепле місце.
  10. Вимийте родзинки, обсушіть і обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті.
  11. Відокремте жовтки від білків. Один жовток відкладіть для обмазування.
  12. Коли об'єм тіста збільшиться удвічі (на це піде 75-90 хвилин), введіть у тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру.
  13. Збийте білки в міцну піну. Під кінець збивання додайте до білків сіль.
  14. Додайте в тісто збиті білки. Додавайте білки невеликими порціями і добре вимішуйте тісто руками на дошці або в мисці. Важливо: не додавайте борошно, навіть якщо вам здається, що тісто дуже рідке й липке.
  15. Покладіть в тісто родзинки і цедру і ретельно перемішайте. Знову поставте підходити. Готовність тіста визначайте так: тісто, що добре вибродило, збільшується в об'ємі в 2,5 раза; при натисканні на нього пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла, воно має приємний спиртовий запах.
  16. Нагрійте духовку до 180°C.
  17. Форму для випічки добре змастіть маслом (олією). Щоб готова паска легше виймалася з форми, вистеліть дно і стінки форми папером для випічки або промасленим папером.
  18. Коли тісто підійде другий раз (на це піде 75-90 хвилин), злегка обімніть його (випустіть накопичений вуглекислий газ), наповніть форму для випічки до третини її об'єму тістом і поставте в тепле місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрийте серветкою.
  19. Коли тісто у формі добре збільшиться в об'ємі і займе 3/4 об'єму форми, змастіть поверхню тіста відкладеним жовтком і випікайте 40-50 хвилин. Час випікання залежить від величини форми. Перевіряйте готовність дерев'яною паличкою. Якщо паличка після протикання паски буде суха, то паска готова.
  20. Для глазурі просійте цукрову пудру через дрібне ситечко і розведіть лимонним соком. Відкладіть 1 ст. ложку пудри для підсипання.
  21. Білок збийте в густу піну і, не припиняючи збивати, по одній ч. ложці введіть лимонно-цукрову суміш. Глазур повинна бути досить густою. Якщо вона рідкувата, додайте ще цукрової пудри.
  22. Покрийте паску отриманою глазур'ю і прикрасьте. Глазур сохне декілька годин, але можна її підсушити і в духовці при температурі 80-100°C.

Рецепт №2 – «Тісто Бріош», авторський рецепт від переможниці «Майстер Шеф 2» Лізи Глінської 

Вам знадобиться:

  1. 400 г борошна
  2. 150 г цукру
  3. 5 яєць
  4. 30 мл молока (так-так – 30 мл)
  5. 7 г сухих дріжджів
  6. 200 г м’якого масла (можна замінити спредом)
  7. 75 г родзинок
  8. 50 г горіхів
  9. 1/3 ложка солі (ванілін + кориця)

Спосіб приготування:

  1. Змішуємо сухі інгредієнти: борошно + сіль + дріжджі;
  2. Збиваємо 5 яєць з цукром та молоком;
  3. Додаємо до яєчної суміші суміш борошна(борошно + сіль + дріжджі) та масло і  добре вимішуємо;
  4. Замішане тісто ставимо на ніч у холодильник, там тісто піднімається, але дуже повільно, тим самим тісто не матиме виразного запаху дріжджів. А зранку можна випікати паски.
  5. Додаємо у тісто миті та висушені сухофрукти та горіхи, які попередньо пересипані борошном, і добре вимішуємо.
  6. Ні в якому разі не додавайте борошна, якщо дуже прилипає до рук, змажте їх олією.
  7. Розкладаємо тісто у форми, не більше 1/3, аби пасочки гарно виглядали після випікання. Чекаємо ще 1-1,5 години поки вони підійдуть у формочках.
  8. Змащуємо верхівки пасочок збитим жовтком і ставимо у розігріту до 170 градусів Цельсія духовку на 25-40 хв. Готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою.
  9. Покрити готові пасочки глазур'ю.

    Рецепт №3 – «Сирна паска»

    Вам знадобиться:

1. сир - 1 кг 

2. масло - 200 г

3. яйце - 5 шт.

4. цукор – 300 г

5. жирні вершки – 200 г

6. 100 г родзинок

7. 100 г волоських горіхів

8. 50 г цукатів

9. 1 пакетик ванільного цукру

10. 1 лимон

Покроковий рецепт приготування:

1. Відокремте жовтки від білків і збийте. Білки можна використати в іншій страві.

2. У збиту жовткову масу додайте вершки і доведіть до кипіння на водяній бані або у каструлі з товстим дном. Постійно помішуйте і стежте, щоб жовтки з вершками не підгоріли. Отриманій масі дайте охолонути.

3. Горіхи обсмажте на сухій пательні або в духовці. Родзинки промийте і просушіть. Натріть цедру одного лимона.

4. Сир протріть через сито (можна двічі пропустити через м’ясорубку або протерти за допомогою блендера). До сиру додайте жовтки, цукор, родзинки, цукати, горіхи, лимонну цедру і ванільний цукор. Додайте нарізане кубиками вершкове масло і збийте сиркову масу за допомогою міксера до пишності і однорідності.

5. У спеціальну форму для паски викладіть приготовлену суміш, попередньо застеливши її двома шарами вологої марлі. Поставте в холодильник під гніт мінімум на 12 годин. За цей час вийде зайва рідина і сирна паска прийме красиву форму. Прикрасити за смаком цукатами.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Собаку по кличці Сем шукають у Рівному

Пес втік після обстрілів. Він має довгу світлу шерсть, довгі лапи та гострі вуха. Може бути в районі Віденської, Щасливого, Мототреку або Радіозаводу. Номери власників: 068-28-97-319 або 068-041-14-08

У Рівному знайшли посвідчення учасника бойових дій

У Рівному на зупинці 12 школа, знайшли посвідчення учасника бойових дій. Документ виданий, на ім'я Рогожніков Віктор Петрович. За деталями звертайтесь за номером: 099 92 60 612

У Рівному знайшли техпаспорт на прізвище Поліщук

У Рівному 1 листопада знайдено техпаспорт, в районі масив Київський. Документ виданий, на ім'я Поліщук Наталія Володимирівна. За деталями звертайтесь за номером: 096 118 5225

Більше оголошень