ТОП-3 рецептів смачної паски для господинь Рівненщини
Наближається свято Воскресіння Христового – Великдень
Зараз господині, які полюбляють готувати, знову переглядають старі та нові рецепти пасхальної випічки. До вашої уваги кілька перевірених рецептів:
Рецепт №1 – «Класичний»
Вам знадобиться:
- 1 кг борошна
- 500 мл молока
- 2 ст. ложки сухих дріжджів (без верху)
- 5 яєць
- 280-300 г цукру
- 300 г масла (можна замінити спредом)
- 150-200 г родзинок без кісточок
- цедра 1 лимона
- 1/3 ч. ложки солі
Для глазурі:
- 1 яєчний білок
- 4-5 ст. ложок з гіркою цукрової пудри
- 1 ст. ложка лимонного соку
Спосіб приготування:
- Просійте борошно і додайте дріжджі.
- Підігрійте молоко (не кип'ятіть) і розтопіть в молоці масло.
- Додайте 280-300 г цукрового піску до молока з маслом. Остудіть отриману суміш до 30°С.
- Вилийте молоко з маслом в борошно.
- На посипаній борошном дошці або в мисці вимісіть тісто до гладкості, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду (біля 15 хвилин).
- Накрийте ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставте в тепле місце.
- Вимийте родзинки, обсушіть і обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті.
- Відокремте жовтки від білків. Один жовток відкладіть для обмазування.
- Коли об'єм тіста збільшиться удвічі (на це піде 75-90 хвилин), введіть у тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру.
- Збийте білки в міцну піну. Під кінець збивання додайте до білків сіль.
- Додайте в тісто збиті білки. Додавайте білки невеликими порціями і добре вимішуйте тісто руками на дошці або в мисці. Важливо: не додавайте борошно, навіть якщо вам здається, що тісто дуже рідке й липке.
- Покладіть в тісто родзинки і цедру і ретельно перемішайте. Знову поставте підходити. Готовність тіста визначайте так: тісто, що добре вибродило, збільшується в об'ємі в 2,5 раза; при натисканні на нього пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла, воно має приємний спиртовий запах.
- Нагрійте духовку до 180°C.
- Форму для випічки добре змастіть маслом (олією). Щоб готова паска легше виймалася з форми, вистеліть дно і стінки форми папером для випічки або промасленим папером.
- Коли тісто підійде другий раз (на це піде 75-90 хвилин), злегка обімніть його (випустіть накопичений вуглекислий газ), наповніть форму для випічки до третини її об'єму тістом і поставте в тепле місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрийте серветкою.
- Коли тісто у формі добре збільшиться в об'ємі і займе 3/4 об'єму форми, змастіть поверхню тіста відкладеним жовтком і випікайте 40-50 хвилин. Час випікання залежить від величини форми. Перевіряйте готовність дерев'яною паличкою. Якщо паличка після протикання паски буде суха, то паска готова.
- Для глазурі просійте цукрову пудру через дрібне ситечко і розведіть лимонним соком. Відкладіть 1 ст. ложку пудри для підсипання.
- Білок збийте в густу піну і, не припиняючи збивати, по одній ч. ложці введіть лимонно-цукрову суміш. Глазур повинна бути досить густою. Якщо вона рідкувата, додайте ще цукрової пудри.
- Покрийте паску отриманою глазур'ю і прикрасьте. Глазур сохне декілька годин, але можна її підсушити і в духовці при температурі 80-100°C.
Рецепт №2 – «Тісто Бріош», авторський рецепт від переможниці «Майстер Шеф 2» Лізи Глінської
Вам знадобиться:
- 400 г борошна
- 150 г цукру
- 5 яєць
- 30 мл молока (так-так – 30 мл)
- 7 г сухих дріжджів
- 200 г м’якого масла (можна замінити спредом)
- 75 г родзинок
- 50 г горіхів
- 1/3 ложка солі (ванілін + кориця)
Спосіб приготування:
- Змішуємо сухі інгредієнти: борошно + сіль + дріжджі;
- Збиваємо 5 яєць з цукром та молоком;
- Додаємо до яєчної суміші суміш борошна(борошно + сіль + дріжджі) та масло і добре вимішуємо;
- Замішане тісто ставимо на ніч у холодильник, там тісто піднімається, але дуже повільно, тим самим тісто не матиме виразного запаху дріжджів. А зранку можна випікати паски.
- Додаємо у тісто миті та висушені сухофрукти та горіхи, які попередньо пересипані борошном, і добре вимішуємо.
- Ні в якому разі не додавайте борошна, якщо дуже прилипає до рук, змажте їх олією.
- Розкладаємо тісто у форми, не більше 1/3, аби пасочки гарно виглядали після випікання. Чекаємо ще 1-1,5 години поки вони підійдуть у формочках.
- Змащуємо верхівки пасочок збитим жовтком і ставимо у розігріту до 170 градусів Цельсія духовку на 25-40 хв. Готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою.
- Покрити готові пасочки глазур'ю.
Рецепт №3 – «Сирна паска»
Вам знадобиться:
1. сир - 1 кг
2. масло - 200 г
3. яйце - 5 шт.
4. цукор – 300 г
5. жирні вершки – 200 г
6. 100 г родзинок
7. 100 г волоських горіхів
8. 50 г цукатів
9. 1 пакетик ванільного цукру
10. 1 лимон
Покроковий рецепт приготування:
1. Відокремте жовтки від білків і збийте. Білки можна використати в іншій страві.
2. У збиту жовткову масу додайте вершки і доведіть до кипіння на водяній бані або у каструлі з товстим дном. Постійно помішуйте і стежте, щоб жовтки з вершками не підгоріли. Отриманій масі дайте охолонути.
3. Горіхи обсмажте на сухій пательні або в духовці. Родзинки промийте і просушіть. Натріть цедру одного лимона.
4. Сир протріть через сито (можна двічі пропустити через м’ясорубку або протерти за допомогою блендера). До сиру додайте жовтки, цукор, родзинки, цукати, горіхи, лимонну цедру і ванільний цукор. Додайте нарізане кубиками вершкове масло і збийте сиркову масу за допомогою міксера до пишності і однорідності.
5. У спеціальну форму для паски викладіть приготовлену суміш, попередньо застеливши її двома шарами вологої марлі. Поставте в холодильник під гніт мінімум на 12 годин. За цей час вийде зайва рідина і сирна паска прийме красиву форму. Прикрасити за смаком цукатами.
Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063-734-106-4
Радіо Трек: НОВИНИ