Кредитні боржники: в Україні оприлюднили списки позичальників, якими тепер займатимуться приватні виконавці

Це позичальники банків, які офіційно визнані судом як неплатоспроможні

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб оприлюднив список боржників, які не повернули гроші збанкрутілим банкам. Йдеться про майже 76 мільярдів неповернутих гривень, які суд визнав простроченою заборгованістю. 

Фонд має право публікувати списки боржників неплатоспроможних банків. Вкладникам цих банків Фонд гарантування вкладів має повернути їх депозити.

Згідно зі статтею 46 закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», відомості про боржників, які прострочили виконання зобов'язань перед неплатоспроможним банком, перестають бути конфіденційними або становити банківську таємницю, - пише banki.ua.

У списку кредитних боржників – 723 юридичних та 2 811 фізичних осіб. Загальна сума їхньої заборгованості перед проблемними банками становить 75,9 млрд гривень.

Усю суму повернути навряд чи вдасться, це визнають у Фонді гарантування вкладів. Адже є у списку є ті, хто свідомо ухиляється від повернення боргів, так і ті хто втратив бізнес через війну, і реально не мають ресурсу для повернення кредиту. 

На жаль, виграш у суді - ще не гарантія повернення грошей. Досвід попередньої кризи свідчить, що це тривалий і не завжди результативний процес. До того ж серед боржників є як відомі компанії, що ухиляються від виконання зобов'язань, так і ті, що втратили активи через військові дії, – кажуть у Фонді.

Для роботи з боржниками Фонд гарантування вкладів уже залучив до роботи приватних виконавців. До слова, перед тим, як публікувати список боржників, їм пропонували укласти договори щодо реструктуризації боргів. Це б дозволило не публікувати їхні імена та виплачувати заборгованість у щадному режимі. 

Реструктуризований кредит, згідно з політикою Фонду, підлягає продажу в останню чергу, претензійно-позовна робота щодо нього на час реструктуризації не здійснюється, а відомості про такий борг Фондом не оприлюднюються, - йдеться у матеріалі.

Тож виходить що публікація списку самих боржників фундаментально нічого не змінить, і навряд пришвидшить повернення протермінованих позик.  Але зауважимо, що серед іншого оприлюднення списку боржників передбачено у Меморандумі про економічну та фінансову політику між Україною та Міжнародним валютним фондом.

Джерело: today.ua   banki.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень