Борги за комунальні послуги можуть стягнути примусово

Хоч до кінця війни не нараховують штраф та пеню

До кінця війни українцям не нараховуватимуть штрафи за несплату комуналки й не припинятимуть постачати послуги у разі боргів, відповідну постанову ухвалив Кабмін.

При цьому українці, які втратили житло або були змушені евакуюватися, повинні подати відповідні заяви, аби комунальні послуги їм не нараховували. Руйнування будинку слід зафіксувати, звернувшись із заявою до будь-якого ЦНАПу, нотаріуса або через «Дію». Після цього органи місцевого самоврядування мають створити спеціальну комісію, яка огляне житло та сформує акт.

На підставі документа власник будинку може претендувати на компенсацію від держави, а факт припинення надання комунальних послуг офіційно зафіксують.

Припинити надання комунальних послуг, а відповідно і нарахування оплати за них можуть і люди, які мали залишити свої будинки.

Як пояснюють у Міністерстві розвитку громад та територій, це можна зробити, якщо людина не проживає у будинку чи квартирі понад 30 днів. Для цього необхідно надати довідку з тимчасового місця проживання, проходження військової служби або лікування або документ ВПО постачальникам послуг, на які немає лічильників.

Оплачувати в будь-якому разі доведеться за опалення у квартирах та послуги з утримання багатоповерхівок — адже їх надаватимуть, навіть якщо будинок порожній.

 

З кого борги можуть стягнути примусово

Попри відсутність штрафів та пені – борги все одно накопичуються. Оплатити їх обов’язково доведеться після війни.

Відповідно до змін до закону України Про виконавче провадження, під час воєнного стану держвиконавці не турбуватимуть:

  • жителів громад, розташованих у районах бойових дій;
  • жителів громад, які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Мінреінтеграції.

Наразі до цього переліку входить 321 громада у 9 областях країни. Також закон передбачає мораторій на стягнення боргів за комуналку, якщо будинок, де постійно мешкає людина, знищено або пошкоджено під час війни.

До слова, представники окупаційної влади збирають із населення готівку начебто для оплати за послуги або змушують людей перераховувати гроші на рахунки неліцензованих в Україні банків, повідомляють у Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Такі платежі не зараховуватимуться як оплата, тобто борг перед законним постачальником послуг все одно накопичуватиметься.

Джерело: На пенсії 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень