Користь і безпека кави з погляду доказової медицини
Кава грає важливу роль у підтримці психічного та фізичного здоров’я
Лікар-кардіолог Університетської лікарні Мілтон-Кейнса Світлана Окоро у спільноті «Доказові батьки» опублікувала допис про каву. Йдеться про реальні наукові дослідження щодо впливу кави на організм.
Наука отримує чимало доказів, що помірне вживання кави не тільки не заподіює шкоди, а й приносить користь.
Вживання до 5 чашок кави на день відіграють важливу роль в підтримці як психічного, так і фізичного здоровʼя і добробуту, - наводить Світлана Окоро фактично переклад публікації на одній із відомих англомовних медичних платформ.
Два великих дослідження опублікованих в липні 2017 в виданні Annals of Internal Medicine показують, що вживання кави значно знижує ризик смерті загалом.
Вперше дослідники вивчали співвідношення між вживанням кави, загальними показниками здоров’я і смертності у світі. Користь була помічена у всіх групах населення різних етнічних і расових груп. Це підтверджує попередні дослідження які довели звʼязок між вживанням кави й зниженням смертності.
Кава, кофеїн і серцево-судинні ризики
Звучить може й дивно, але речовина, яка може підвищувати артеріальний тиск, насправді знижує ризик коронарної хвороби серця, серцевої недостатності, фібриляції передсердь (миготливої аритмії).
Дуже ймовірно, також кава знижує окислення ліпопротеїдів низької щільності і рівень запалення, і тим самим знижує атеросклеротичні ризики.
Крім того, вживання кави в кількості від 1-6 чашок в день знижує ризик виникнення інсульту на 17%, а шведське дослідження серед жінок показало зниження ризику на 22-25%.
Інший метааналіз досліджень серед пацієнтів без ознак цереброваскулярного ураження, вказує що вживання від 1-3 чашок кави в день може значно знизити рівень ішемічних. Японське дослідження показує, що вживання кави протягом 13 років знижує ризик інсульту на 20%.
Діабет
Кава відіграє важливу роль в контролі гіперглікемії та рівню шкідливих ліпідів і накопиченні жирових відкладень.
Чисельні дослідження вказують на те, що регулярне вживання кави призводить до покращення метаболізму глюкози, секреції інсуліну і знижує ризик виникнення діабету.
Рак
Дослідження вказують на звʼязок вживання кави зі зниженням ризику виникнення різних видів раку, включно:
- рак ендометрію
- рак простати
- рак тканин голови й шиї
- рак молочних залоз
- базальноклітинна карцинома
- меланома
- рак товстого кишківника і прямої кишки.
Неврологічні захворювання
Додатково до короткотривалого покращення когнітивних процесів, кава також позитивно впливає на деякі хронічні проблеми. Одне із досліджень показало, що у пацієнтів на початкових стадіях деменції знизилась швидкість або повністю припинився прогрес захворювання при вживанні 3-5 чашок кави в день.
Також одне із досліджень показало, що вживання кави зменшує ризик виникнення так званих тілець Леві - утворень, які лежать в основі формування одного із видів деменції.
Також є докази про нейропротекторну дію кофеїну при хворобі Паркінсона. Дослідження вказують що вживання кави не тільки покращує розумову діяльність, але і захищає від виникнення депресій.
Одне із досліджень вказало, що жінки, які вживали 2-3 чашки кави в день, мали на 15% нижче рівень депресій у порівнянні із тими, хто вживав менше однієї чашки на тиждень.
Зниження на 20% було у тих, хто вживав чотири та більше чашок в день.
Хвороби печінки
Вживання кави захищає печінку і знижує швидкість прогресування алкогольного цирозу і гепатиту С і знижує ризик гепатоцелюлярного раку печінки.
Інше дослідження також показало зниження ризику неалкогольного цирозу печінки, фіброзу печінки.
Вживання кави допомагає знизити виникнення симптомів при синдромі сухого ока. А також потенційно захищає проти інфікування стафілококом.
Ризики вживання кави
По-перше, кофеїн підвищує тиск. Але це короткочасне підвищення яке загалом не погіршує ризики гіпертонії.
Також у деяких людей вживання кофеїну може призвести до посилення тривожності, безсоння, тремору і збільшити ризики глаукоми.
(c) Medscape
Радіо Трек: НОВИНИ